Bursík: Lužného bych za ministra nechtěl ani já

Michal Pavec
24. 10. 2007 6:20
Náměstek chce o ministerskou funkci nadále usilovat
Vicepremiér Martin Bursík kritizoval exministryni Kuchtovou za ukvapený výběr jejího nástupce
Vicepremiér Martin Bursík kritizoval exministryni Kuchtovou za ukvapený výběr jejího nástupce | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Kritika z úst premiéra Topolánka Dušana Lužného neodradila, o post ministra školství bude usilovat i nadále. Ani jeho stranický šéf Bursík ale příliš nevěří, že se Lužný ministrem skutečně stane.

"Chci zdůraznit, že ten boj nevzdávám. Nominace na post ministra nadále trvá, cítím podporu ze strany republikové rady," sdělil na dnešním mimořádném briefingu oficiální ministerský kandidát Strany zelených.

Reagoval tak na včerejší schůzku s předsedou vlády Topolánkem, kde se dozvěděl, proč ho Topolánek v současnosti jmenovat nechce. "Zásadní výhrada je ta, kterou pan premiér prezentuje v médiích: požaduje diskontinuitu s předešlou ministryní," sdělil novinářům Lužný.

Bursík: Na Topolánkově místě bych jednal stejně

Vicepremiér Martin Bursík dnes v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce s postojem premiéra souhlasil. "Výhradu premiéra chápu. Kdybych byl v jeho pozici, uplatnil bych naprosto shodnou výhradu," prohlásil.

Premiérovi Mirku Topolánkovi na Lužném vadí jeho spřízněnost s exministryní Kuchtovou. Lužný působil na ministerstvu jako její náměstek. "Domnívám se, že manažerské nezvládnutí resortu bylo velmi výrazné. A jakákoliv kontinuita v tom může pokračovat," vysvětloval už dřív premiér.

Exministryně Kuchtová i republiková rada za Lužným stojí. Premiéra však náměstek zatím nepřesvědčil.
Exministryně Kuchtová i republiková rada za Lužným stojí. Premiéra však náměstek zatím nepřesvědčil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
 

Lužný na dnešním briefingu kontroval: "Už odstoupení paní ministryně je dost významná diskontinuita. Premiér ale může mít samozřejmě představu, že ta diskontinuita má být výraznější," prohlásil.

Lužného od počátku jako svého nástupce preferovala právě bývalá šéfka resortu Dana Kuchtová. Republiková rada Strany zelených na svém nedávném zasedání její doporučení podpořila.

I to se ale předsedovi Bursíkovi nelíbí. Prohlásil, že Kuchtová prosadila Lužného silou a neuváženě. Lužný podle něj neměl vůbec hotovou koncepci resortu, s nikým nepředjednával žádná témata.

Spory o ministerstvo koalici údajně neohrožují

Bursíka chce s Lužným během dnešního večera ještě jednat, ale jeho šance vidí jako velmi malé. "Nedovedu si představit, co by měl udělat, aby premiérovy pochyby rozptýlil," řekl předseda zelených. Raději chce hledat shodu na jiném kandidátovi.  

Narozdíl od exministryně Kuchtové si Bursík ani současný náměstek Lužný nemyslí, že by spory o post ministra školství mohla ohrozit další koaliční spolupráci a chtějí volit racionální politická řešení.

"Musíme nějak realisticky zareagovat, a ne si dupnout a říct, že tady buď bude Dušan Lužný, anebo jdeme z koalice. To v žádném případě nepřipustím," prohlásil rezolutně Bursík. O nástupci Kuchtové chce mít jasno nejpozději do konce příštího týdne.   

Konzultace ve straně, pak další jednání

Foto: Martina Macková

Lužný se chce v brzké době sejít s poslaneckým klubem zelených, předsednictvem republikové rady i partajním šéfem a informovat je o premiérově postoji.

Pak budou jednání s Topolánkem pokračovat. Žádné další setkání s premiérem ale Lužný zatím domluvené nemá.

Jedním z největších úkolů nového ministra bude muset najít experty, kteří zajistí u Evropské komise přijetí programu Věda a výzkum pro inovaci, jehož špatné zpracování stálo Kuchtovou místo.

ČTĚTE VÍCE:

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy