Zelení mohou vyvolat stranické referendum o radaru

red
4. 11. 2007 7:45
Umožňuje to obecná směrnice, kterou schválila rada
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana zelených může vyhlásit vnitrostranické referendum k umístění amerického protiraketového radaru v Česku.

Podle serveru ceskenoviny.cz to prý umožňuje obecná směrnice o referendu, kterou schválila republiková rada. Novinářům to po jednání oznámila ministryně Džamila Stehlíková. Referendum o radaru chtějí ve straně někteří její členové. O samotném radaru se ale v souvislosti se směrnicí včera na jednání širšího vedení nemluvilo.

"Návrh prošel rozdílem jednoho hlasu," uvedla podle serveru ministryně. Směrnice podle ní například určuje, kolik členů strany může k referendu vyzvat, za jakých podmínek či jak musí být dané téma formulováno.

Mezi zelenými je řada odpůrců radaru. Šéf strany Martin Bursík není hlasování o základně nakloněn. Je však možné, že se nakonec uskuteční.

Martin Bursík přichází svižným krokem do Úřadu vlády ČR.
Martin Bursík přichází svižným krokem do Úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nemáme ani referendum podle čeho vyhlásit, protože nemáme řád vnitrostranického referenda. Navíc máme stanovy tak nepraktické, že ani ten řád nelze racionálně zformulovat, protože by přinášel celou řadu rizik. Nejprve proto předsednictvo navrhuje upravit stanovy," řekl podle ČTK Bursík ještě před včerejším jednáním rady.

O radaru mluvilo širší vedení zelených již v květnu. Podle předsedy rady Dalibora Stráského se tehdy ukázalo, že nejmenší vládní strana zahrnuje realisty, kteří zasedli do jedné vlády s ODS a lidovci, i radikály.

Podle serveru to neznamená, že by se nedokázali dohodnout. "V závěrečném usnesení tehdejšího jednání stojí, že zelení nemohou za daných podmínek s radarem souhlasit. Za nezbytné ale považují pokračovat v úsilí o prohloubení dialogu o této otázce na úrovni NATO, EU i mezi EU, NATO a Ruskem," píše se na internetových stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy