Školství povede Bursík, už má pověření

sim, eli
2. 11. 2007 12:48
Šéf zelených má už čtyři vysoké funkce
Ministr životního prostředí a ministr školství Martin Bursík
Ministr životního prostředí a ministr školství Martin Bursík | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Měsíc a půl poté, co Dana Kuchtová (SZ) rezignovala na post ministryně školství, dostal úřad nového šéfa.

Prezident Václav Klaus v pátek dočasně pověřil vedením resortu předsedu Strany zelených Martina Bursíka.

"Prezident se dnes rozhodl vyhovět návrhu předsedy vlády Mirka Topolánka a do doby, než bude jmenován nový ministr školství, mládeže a tělovýchovy, pověřil řízením tohoto resortu místopředsedu vlády Martina Bursíka," uvedl mluvčí prezidenta Petr Hájek.

Bursík tak bude mít hned čtyři funkce najednou: Kromě vedení strany je vicepremiérem, ministrem životního prostředí a nyní i školství. Takový souběh ovšem není v české politice výjimečný: V minulosti byl dočasně vícenásobným ministrem třeba Vladimír Špidla nebo Jan Stráský.

Premiér Mirek Topolánek to v tuto chvíli považuje za nejlepší řešení: "Hledání nového ministra se zdá být delší a ministerstvo potřebuje vedení," zdůvodnil premiér.

Kdo Bursíka vystřídá, stále není jasné. Republiková rada zelených prosazuje náměstka Kuchtové Dušana Lužného, ale ten se nezamlouvá ani Bursíkovi, ani Topolánkovi.

Zelení nadto se jménem nespěchají, nahrává jim "situace" kolem Jiřího Čunka. Vzhledem k rychlému vývoji v kauze šéfa lidovců Jiřího Čunka se do hry vrací i otázka, zda koaliční strany nevyužijí změny ve vládě i k přesunu ministerstev mezi úřady.

Hypoteticky řečeno: Zelení by se zřekli školství ve prospěch KDU-ČSL. Lidovci by jim potom dali křeslo ministra pro místní rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy