Spory stranou, koalice se dohodla na programu

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 12. 12. 2013 17:18
Konkrétní znění dohody představí vedení ČSSD, ANO a KDU-ČSL v pátek.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení sociální demokracie, ANO a KDU-ČSL se dohodla na finální podobě koaliční smlouvy. Výsledkem týdnů jednání je podle zástupců stran programový průnik.

"O výsledku dnes ještě nebudeme podrobně informovat. Obsahovou práci jsme dokončili a představíme zítra ráno," řekl po jednání místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Jisté je, že koalice vyřešila spor v programové části koaliční smlouvy, který se týkal minimální daně pro živnostníky. Ta se nakonec zavádět nebude.

Místo toho přijdou některé skupiny podnikatelů o daňové bonusy. "Podnikající fyzické osoby, které dlouhodobě nevykazují zisk z podnikání a nevykazují základ daně, nebudou mít nárok na daňové zvýhodnění," popsal změnu Zaorálek.

Dodal, že opatření se nebude vztahovat na rok, kdy lidé s podnikáním začali, a také následujících tří let.

"Dokázali jsme najít spravedlivé řešení tak, abychom paušálně netrestali všechny živnostníky, kteří mají malé příjmy a neplatili v poslední době daň," řekl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Vyjednavači se už v úterý v noci dohodli na většině programových bodů. Nedořešená zůstala právě otázka minimální daně pro živnostníky a sektorová daň.

Ani ta se zatím zavádět nebude. V koaliční smlouvě zazní pouze formulace, že strany sektorovou daň zváží, pokud se nepodaří peníze najít úsporami.

Jednání o postech začne příští týden

V sobotu návrh koaliční smlouvy projedná ČSSD, v neděli pak lidovci. Jednání KDU-ČSL bude přítomen předseda strany Pavel Bělobrádek, který se vrací z cesty do USA.

Personální obsazení vznikající vlády zatím vyjednávací týmy neřešily. Čeká se právě na Bělobrádkův návrat. Hnutí ANO Andreje Babiše chce o koaliční smlouvě jednat ve středu.

 

Právě se děje

Další zprávy