Dohoda koalice: Za recept a návštěvu doktora neplatíte

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
11. 12. 2013 1:37
Sobotka: Daně se napřesrok nebudou měnit, znění dohody zveřejníme v pátek.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vznikající vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se dohodla na programové části koaliční smlouvy. Vyjednávací týmy vyřešily i dvě sporné otázky - daně a zdravotnictví.

"Mohu říci, že je definitivně hotovo. Ve sporných oblastech jsme se dohodli," řekl po několikahodinovém jednání šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

V oblasti zdravotnictví se strany shodly na zrušení poplatku za recept a návštěvu u ambulantního lékaře, i nadále se má platit za pohotovost. Koalice také nechce obnovovat poplatek za pobyt v nemocnici, který skončí k prvnímu lednu příštího roku.

Daně se budou měnit nejdříve za rok.

"Koalice se nechystá měnit daňové podmínky v roce 2014. První daňové změny by měly začít platit od roku 2015, do té doby budeme hledat úspory," řekl Sobotka.

Právě spory o daních přitom komplikovaly v minulých dnech vyjednávání o budoucí koalici. Vyšší daně a zavedení sektorových daní dlouhodobě odmítá hnutí ANO.

"Nebudeme zvyšovat daně právnických osob ani daně fyzických osob," popsal výsledky jednání předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Podrobněji ale účastníci jednání dohodu v otázce daní komentovat nechtěli.

Pro léky, knihy, výživu a pleny pro děti chce koalice prosadit sníženou DPH ve výši 5 %. Minimální mzda má postupně stoupat až na 40 % průměrné mzdy. Stejně tak má být součástí vládního prohlášení opatření, které zavede minimální daň pro OSVČ.

Sociální demokraté na úterním jednání předložili partnerům návrh koaliční smlouvy, vyjednávací týmy podrobně projednávaly všechny body včetně preambule.

Definitivní podoba dokumentu zatím není hotová. "Ve čtvrtek odpoledne se sejdeme ještě jednou a v pátek bychom text mohli zveřejnit," dodal Sobotka.

V sobotu bude dokument schvalovat ústřední výkonný výbor sociálních demokratů, v neděli se k němu vyjádří strana KDU-ČSL. Hnutí ANO projedná smlouvu příští týden.

Plány koalice za miliardy

Sociální demokraté spočítali, že sektorová daň pro banky, energetické firmy a telekomunikační společnosti by mohla přinést 8,5 až 15,5 miliardy ročně. Pokud by firmy platily místo 19procentní daně 20%, rozpočet by si polepšil o dalších 6 miliard. Zvýšení o dva procentní body přineslo dokonce 12 miliard.

Koalice přitom musí příjmy navíc nalézt. Strany už se totiž dohodly na řadě opatření, která navýší výdaje státního rozpočtu, například na zvyšování odpočtu na dani za dítě. Pokud by se odpočet zvýšil na hodnotu, jakou chtějí lidovci, bylo by podle výpočtů ČSSD potřeba až 27 miliard navíc.

Strany se taktéž shodly na zlevnění DPH na dětskou výživu a pleny, což by přišlo na 0,7 miliardy ročně. Také dohodnuté snížení DPH na léky bude něco stát. V případě 5% daně by šlo o 7,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy