Soud vtáhl do volební stížnosti poslance

redakce DOM, čtk
15. 6. 2006 16:30
Praha - Nejvyšší správní soud požádal nové poslance, aby se vyjádřili ke stížnosti hnutí Nezávislí na neplatnost voleb.
Komise v Předlicích
Komise v Předlicích | Foto: Ludvík Hradilek

Nezávislí požadují, aby soud zrušil mandáty zákonodárců. Všech 200 nových členů Poslanecké sněmovny hnutí označilo za účastníky řízení před Nejvyšším správním soudem.

Soud v těchto dnech odesílá všem poslancům výzvy, aby se ke stížnosti vyjádřili. Informaci zveřejnil na svých internetových stránkách.

"Jsme rádi, že soud bere naši stížnost vážně," řekla Aktuálně.cz advokátka a politický lídr Nezávislých Jana Hamplová.

Nezávislí podali stížnost prostřednictvím Hamplové. Malé strany podle ní poškodila veřejnoprávní Česká televize, když jim nedala dostatečný prostor v předvolebních diskusních pořadech. Upřednostňovala prý velké strany, které byly favority průzkumů veřejného mínění.

Poslankyně Jana Hamplová.
Poslankyně Jana Hamplová. | Foto: ww.psp.cz
K Nejvyššímu správnímu soudu míří další stížnost na regulérnost voleb. Kvůli malému prostoru v médiích ji podává hnutí Nezávislí. Stížností na volby je už jedenáct - ČTĚTE ZDE
Stížnosti související s volbami přijímá Nejvyšší správní soud do pátečního odpoledne. Lhůta vyprší v 16.00. Na rozhodnutí o každé ze stížností mají soudci dvacet dní. NSS zatím eviduje 45 stížností. Zatím pouze tři z nich volební senát NSS zamítl.

Dvě odmítl minulý týden pro předčasnost, jednu dnes zamítl jako neopodstatněnou. Jejím autorem byl muž, který v argumentaci vycházel především z takzvané České bible, kterou sám napsal.

"Soud chce věci projednat co nejrychleji a dvacetidenní zákonnou lhůtu pro rozhodování dodrží. Musí ale také dodržovat kritéria spravedlivého procesu, mezi než patří možnost účastníků řízení seznámit se s návrhem a složením senátu z hlediska podjatosti. Nemůže rozhodnout dříve, než účastníci řízení tuto možnost dostanou," řekla dnes ČTK mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Uvidíme, říkají poslanci

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek nechce předjímat, jak se k požadavku NSS postaví. "Nejdříve se musíme důkladně seznámit s tím, co přesně po nás soud vlastně chce. Myslím ale, že poslanci ČSSD budou reagovat každý za sebe," řekl dnes ČTK Hašek.

Jana Hamplová míní, že se dá předvídat, jak budou asi noví poslanci na dotaz soudu reagovat. "Jsou to všichni zástupci těch stran, které byly v České televizi preferovány. Těžko budou mít pochopení pro nás, kteří jsme tam bojovali o každou minutu. To by si museli sáhnout hluboko do svědomí," řekla Aktuálně.cz Hamplová.

Staronová poslankyně za ODS Eva Dundáčková postup soudu příliš nechápe: "Nemohu posoudit, z jakého důvodu se Nejvyšší správní soud domnívá, že bychom měli být účastníky řízení." Žádnou obsílku zatím nedostala.

Někdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) se domnívá, že rozhodnutí NSS je plně v jeho kompetenci. Zároveň ale stížnosti příliš velké šance nedává.

Česká televize: Více prostoru pro malé strany

Česká televize včera uvedla, že chystá nové programové schéma, které by mělo dát malým politickým subjektům větší prostor ve vysílání. Rada ČT chce najít místo v programu kanálu ČT24, případně jim poskytnout zcela nový typ pořadu. Ke slovu by se měly neparlamentní strany dostávat také v Otázkách Václava Moravce.

Právě tento pořad pro jeho předvolební stranění velkým subjektům jmenovali Nezávislí ve své stížnosti.

"Jsem přesvědčena, že tento krok je již reakcí na naši stížnost u soudu. K Radě ČT jsme si nestěžovali, nemělo by to význam. Její členové jsou nominováni největšími stranami, které nemají problém se do vysílání veřejnoprávních médií dostat," řekla Hamplová.

Další jednání volebního senátu se uskuteční v pondělí 19. června a ve čtvrtek 22. června. Na těchto jednáních lze podle Dostálové očekávat další věcná rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy