Souboj o osm milionů voličů: Proč Paroubek vyhrává?

red dom
26. 9. 2007 13:30
Jan Herzmann o voličských preferencích v online rozhovoru

Praha - Sociální demokracie už ve třech průzkumech voličských preferencí za sebou dokázala porazit vládnoucí ODS. Očekávejte, že o Vánocích bude náskok Jiřího Paroubka a jeho strany ještě větší, předpovídá Jan Herzmann, ředitel Factum Invenio.

Skokový nárůst obliby ČSSD ve svých číslech potvrzují například poslední průzkumy Herzmannových konkurentů - STEM i CVVM.

V čem tkví úspěch Jiřího Paroubka? A co nejvíc oceňují voliči na jeho politici a co se jim naopak nejvíc nelíbí na vládní ODS?

Jan Herzmann bude ve středu dopoledne odpovídat on line čtenářům Aktuálně.cz na jejich otázky týkající se obliby politických stran, chování voličů a zkoumání jejich preferencí.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:10Autor: Zvědavý

Otázka: Dobré dopoledne. Co nejvíce tlačí vzhůru preference ČSSD: radar, reforma nebo jen to, že je v opozici? Díky za odpověď

Jan Herzmann: Je to komplex všech tří těchto věcí a navíc ještě skutečnost, že ODS komunikuje s veřejností trochu neobratně. Je ale pravdou, že většinou po prvním roce vládnutí získává opozice "body" a v mmnoha případech je to přechodné. Uvidíme, jak to budou preference vypadat, až daňová i zdravotní reforma skutečně vstoupí do našich domácností.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:13Autor: oko

Otázka: Dobrý den, a mám dvě otázky.
1,Byla by ČSSD víc oblíbenější,kdyby tam nenalezli aparátčíci s KSČ.
2,Myslíte si že KSČM časem zanikne? Děkuji.

Jan Herzmann: Ad 1. Těžko říci. Bývalí členové KSČ jsou v řadě politických stran a my neumíme tenhle efekt "měřit".

Ad 2. Myslím, že hned tak ne. Získává nové členy mezi mladými lidmi a hodně se snaží působit na místní úrovni, tedy v zastupitelstvech měst a obcí. To obojí dává KSČM docela slušné vyhlídky na budoucí léta.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:14Autor: Karel

Otázka: Jak je možný, že se mě ještě žádný výzkumník neptal, koho bych volil? Jak to děláte, ty průzkumy?

Jan Herzmann: Upřímně: mně taky ne. Ve výzkumu se z asi 8 miliónů oprávněných voličů ptáme přibližně tisícovky. Šance, že vyjde zrovna na vás, je tedy poměrně malá.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:15Autor: Prorok

Otázka: Dobry den, myslite ze ODS ztraci body predevsim diky radaru?

Jan Herzmann: Už jsem odpovídal Zvědavému, že nejde jen o radar. Doplním, že si myslím, že nejde ani především o radar, ale svoji roli tahle záležitost - a také způsob, jak si o ní ODS komunikuje s veřejností - určitě hraje.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:17Autor: Drtina

Otázka: Máte rád Paroubka?

Jan Herzmann: Jako profesionální výzkumník si nemohu dovolit vyjadřovat svůj osobní vztah ani k politickým stranám, ani k jejich představitelům. Hrozilo by, že někteří respondenti by pak mohli v našich průzkumech odpovídat i s ohledem na to. Takže promiňte :-)

Odpovězeno: 26. 09. | 10:26Autor: Venera

Otázka: Z čeho vycházíte, když říkáte, že o vánocích bude mít ČSSD ještě větší náskok na ODS? To se dá předvídat? Podle čeho?

Jan Herzmann: Řekl jsem to jako svůj osobní názor, ne jako nějakou formální předpověď, ale stojím si za tím. Vycházím z toho, že trendy vztahu k politickým stranám bývají dlouhodobější. Když teď všechny významné agentury zjistily, že trend je posilování ČSSD a oslabování ODS, asi to ještě nějakou dobu bude trvat. ČSSD to pravděpodobně posílí kritikou "batohu", jehož působění se bude rychle blížit. Nemohu ale samozřejmě vyloučit, že ODS nepřijde s něčím zajímavým, co její popularitu zvýší, nebo že ČSSD neudělá nějakou chybu. Obojí by trend mohlo zvrátit.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:32Autor: klamm

Otázka: Dobrý den, jak si vysvětlit slušnou popularitu J. Paroubka a vzrůstající preference ČSSD, když v některým tzv. pravicových médiích je ostře a často velmi jednostranně osobnost předsedy kritizována? Znamená to, že má tato kampaň (nazvěme to tak) spíše opačný efekt, že u lidí prostě nezabírá?

Jan Herzmann: Média nemají absolutní vliv, i když nějaký určitě ano. Je potřeba si uvědomit, že některá média Jiřího Paroubka kritizují hodně, jiná méně, některá jeho i ČSSD spíše podporují, ale hlavně šéf opozice není odpovědný za nepopulární vládní rozhodnutí. A vede toho mnohá média kritizují premiéra Topolánka, jeho vládu i ODS a navíc se šíří obraz ODS vnitřně rozhádané. To vše hraje svoji roli.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:33Autor: pete

Otázka: Dobrý den, jaký je momentální evropský jev-příklon k levici nebo pravici? Myslíte si, že je možná za určité konstalace dospět do roku 1948 z leva či z prava? Je nadeje na vznik nove neotrele strany na ceske politicke scene? Programy velkych stran mi prijdou okoukane, bez napadu a primitivni.dekuji

Jan Herzmann: To je hodně těžká otázka. Zdá se mi, že se nedá mluvit o nějakém jednoznačném evropském trendu doleva či doprava. Navíc jsou některé levicové strany možná víc vpravo než jiné pravicové (třeba v Maďarsku nebo ve Velké británii) a někdy i naopak. Na opakování roku 1948 to nevidím, situace je hodně jiná. No a k té "nové a neotřelé" straně - ono v posledních letech pár nových stran vzniklo, ale zatím se moc neprosadily ani ve volbách, ani v průzkumech preferencí. Já tu ale nejsem od toho, abych jim radil, jak to změnit.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:34Autor: klamm

Otázka: Chtěl bych se také zeptat, zda je při výzkumu veřejného mínění zohledňována regionální různorodost v rámci celé ČR (např. tradičně jiné chování voličů v Ostravě či na jižní Moravě), nebo zda průzkumy probíhají především nebo dokonce výlučně na vzorku obyvatel Prahy, potažmo středočeského kraje?

Jan Herzmann: Průzkumy preferencí - a to mohu s čistým svědomím říci i za ostatní agentury - probíhají vždy na celém území republiky. V našem případě máme všechny obce "rozškatulkované" podle kraje a ještě podle počtu obyvatel a z každé takové šaktuly vybereme počet dotázaných úměrný celkovému počtu obyvatel, kteří tam patří. V cizině se to dělá stejně.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:40Autor: Petr Slavotínek

Otázka: Co myslíte, jak by se voličské preference ČSSD vyvíjely, kdyby byl J. Paroubek odvolán a do čela strany zvolen mladší modernista (Sobotka?)?

Jan Herzmann: Vůbec si netroufám o tom spekulovat. Je jasné, že profil příznivců strany by se změnil, asi by přibyli nějací mladší a ubyli nějací starší a podobně, ale jaký by byl výsledný číslený efekt opravdu nevím.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:41Autor: Petronius

Otázka: Pane doktore,

nakolik je podle Vašeho názoru běžné v zemích na západ od nás, že funkci ministrů běžně vykonávají médií usvědčení zloději?

Jan Herzmann: Především bych byl opatrný na formulaci "médii usvědčený zloděj", trochu mi zavání 50. lety. V právním státě může někoho usvědčit jedině soud. Kdybyste ale netrval na fromulaci své otázky a já mohl odpovědět na to, jak je v západní civilizaci běžné, aby funkci ministra vykonával někdo vážně podezřelý z trestného činu, měl bych to snadné: na žádný takový případ si neumím vzpomenout.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:42Autor: Zdeněk Zákutný

Otázka: Proč by ČSSD měla mít oblíbenější než ODS, když osobnostem z obou stran zatím chybí politická kultura?

Jan Herzmann: Dobrá otázka. Ale na druhé straně: proč ne?

Odpovězeno: 26. 09. | 10:44Autor: Václav V.

Otázka: Na jak velkém vzorku spoluobčanů výzkum provádíte? Jedná se opravdu o náhodný výběr? Vybíráte respondenty jenom z možných voličů? Kde výzkum provádítě, jenom v Praze, nebo i jinde?

Jan Herzmann: Na kus téhle otázky už jsem před chvílí odpovídal, teď jen dodám: jedná se o přibližně 1000 lidí, kteří jsou "miniaturou" souboru všech oprávněných voličů v ČR. Postupujeme takzvanou kvótní metodikou, kterou vymyslel ve 30. letech minulého století George Gallup, asi nejznámější historická postava celého našeho oboru.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:45Autor: Lucius Malfoy

Otázka: Kolik stojí jeden procentní bod v podobném průzkumu ?

Jan Herzmann: Vladimír Železný řekl před loňskými volbami, že půl miliónu, ale zapomněl nás informovat, u které agentury to platí. Naše výsledky na prodej nejsou.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:48Autor: Petronius

Otázka: Pane doktore,
zamyslel jste se někdy nad tím, jak je vůbec možné, že ve Vašich řebříčcích oblíbenosti "bodují mezi takzvanými politiky" zcela ubozí, nevzdělaní a prazvláštní inteligencí obdaření primitivové typu pana Grose, pana Čunka či pana Topolánka ?

Jan Herzmann: Vážený Petroniusi, my žádné žebříčky ooblíbenosti nevydáváme. Docela by mne ale potěšilo, kdybyste v příštích otázkách lidi neurážel, i když je nemáte rád.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:49Autor: Dodo

Otázka: Proč se lidi odvracejí od ODS, když ta umí zázraky? Tak třeba ušetříme tak,že 1000 dostaneme a 5000 zaplatíme jinde a k tomu nám státní dluh naroste. NO a navíc se nám krásně vracejí manýry bolševika jen v jiné barvě.

Jan Herzmann: Připadá mi, že tohle není otázka, ale spíš konstatování.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:50Autor: Pepe

Otázka: Proč soudruhu Paroubku,něco jiného říkáte a jinak se chováte.Narážím na Vaše před a povolební projevy s Vaší ženou,kde jste vlastními slovy prezentoval konstantnost rodiny Vaší i obecnou a přitom už jste měl přítelkyni.Jste takový jenom Vy nebo celá ČSSD? ČSSD škodíte,chováte se jako malý Napoelónek

Jan Herzmann: Pepe, nespletl jste si, kam píšete? Já opravdu nejsem Jiří Paroubek.

Odpovězeno: 26. 09. | 10:52Autor: Jana Ch.

Otázka: Dobrý den,myslím si ,že stále soupeření obou stran nikam nevede...Je to jako Slavia proti Spartě...Někteří jsou fanoušci toho manšaftu druzí zase toho...Pan Paroubek mi nepřijde fer,je jako diktátor.Trošku nám připomíná Hitlera.Řeší se stále tato politika..ale kdy se začnou řešit věci vážně důležité

Jan Herzmann: Tohle sice otázka je, ale jako výzkumník vám na ni neodpovím. Na druhé straně jako občan nemám pocit, že by se neřešily vůbec žádné vážné a důležité věci, i když mi často připadá, že by to šlo lépe a rychleji. Musím ale sebekriticky přiznat, že já bych je vyřešit neuměl. Proto také nepokukuji po politické kariéře a držím se svých výzkumů.

Odpovězeno: 26. 09. | 11:05Autor: Martin

Otázka: Český občan není určitě žádným politickým lumenem, ale dalek být blbcem. Není na vině příčin poklesu preferenci skutečnost, že současná vlada pod vedením ODS nedostatečně či polopravdivě informuje občany? Že se tato strana a její představitelé chovají příliš arogantně a sebevědomě?

Jan Herzmann: Aby nebyla mýlka, on je ten pokles podpory ODS velmi malý, takže se soudy musíme opatrně. Je ale jasné, že části veřejnosti se nelíbí, jak ODS komunikuje. Pro veřejné mínění při tom kupodivu není důležité, zda strany říkají objektivní pravdu, ale zda lze věřit tomu, co říkají, a přijímat způsob, jak to říkají.

Odpovězeno: 26. 09. | 11:19Autor: Michael

Otázka: Není pokles popularity ODS zapříčiněnáý předsedou a prvním ministrem M. Topolánkem, kde jeho retorika a arogance má nevidanou razanci, která dnes přecházející i do vyhrožování?

Jan Herzmann: Podpora kterékoli strany významně souvisí s tím jak veřejnost hodnotí jejího předsedu. Asi pětina lidí ale zřejmě hodnití situaci jinak než vy, protože ODS preferují. Každému se líbí jiný politický styl.

Odpovězeno: 26. 09. | 11:19Autor: StandaT

Otázka: Dobrý den
1.lze popularitu Paroubka a Ratha vysvětlit poptávkou po tvrdé ruce?
2.jakou mírou se na popularitě podílí idee (zboží) a styl (obal)?
3.do jaké míry výsledky průzkumů ovlivňují následné chování voličů? Může platit: zaplatíme si tři průzkumy, čtvrtý už bude ukazovat pravdu?

Jan Herzmann: Ad 1. Neumím odpovědět přímo, ale obecně platí, že mezi českou veřejností je poměrně značná část lidí, kterým vyhovují autoritativní vůdcové. Takoví jsou i mezi příznivci dalších politických stran včetně ODS, takže popularitu obou těchto pánů rozhodně nelze vysvětlit jen teroií tvrdé ruky.

Ad 2. To se vůbec nedá odlišit - nejen v politice, ale ani u běžného zboží. Vždycky si kupujete obsah v obalu.

Ad 3. Nějaký vliv tu je, ale nedá se přeceňovat. A navíc mohou mít výsledky i opačný efekt: "Tahle strana posiluje? Tak to já podpořím někoho jiného, aby se síly vyrovnaly." Navíc zrovna teď, když se žádné volby nechystají, nemají informace o preferencích a volebních modelech zrovna moc velký praktický význam.

Odpovězeno: 26. 09. | 11:20Autor: Petr Slavotinek

Otázka: Myslíte, že bude ČSSD v roce 2010 s Paroubkem v čele či s někým jiným?

Jan Herzmann: To byste chtěl, abych věštil? Víte vy sám, co s Vámi bude za tři roky?

Odpovězeno: 26. 09. | 11:21Autor: Petronius

Otázka: Pane doktore,
předpokládám, že Vaším oborem je i tak trochu politologie. Znáte nějaký jiný případ, kdy by ve vyspělé demokratické zemi vykonával funkci prezidenta politik, který svoji zemi přivedl prakticky ke státnímu krachu a měl navíc tu drzost, že chce svoji funkci obhajovat?

Jan Herzmann: Vážený pane, tohle je hodně tendenční otázka. Neznám žádný takový případ, ne že neznám žádný jiný. Máte-li na mysli Václava Klause, pak asi nemáte dost přesnou představu, co je to státní krach. Jinak mi působení Václava KLause jako politika po celou jeho dosavadní politickou kariéru absolutně nepřísluší hodnotit.

Odpovězeno: 26. 09. | 11:30Autor: Realista

Otázka: Které voličské skupiny, které ČSSD dosud nevolí, jsou pro tuto stranu podle Vašeho názoru nejvíce potenciální?

Jan Herzmann: Mladší střední třída. O tu se ale perou všechny politické strany. Podle mého názoru ji ČSSD může na svoji stanu získat moderním programem ve stylu britské Labour Party, ale současně tím ohrozí svoji voličskou základnu mezi staršími lidmi v dělnických profesích. Myslím, že si je ČSSD tohoto dilematu vědoma. Uvidíme, jak si s ním poradí.

Odpovězeno: 26. 09. | 11:31Autor: Joska

Otázka: Bohužel se mi zdá, že agentury pro výzkum veřejného mínění nemají za cíl jen informovat o názorech veřejnosti, ale snaží se veřejnost manipulovat a ovlivňovat v něčí prospěch. Zejména v předvolební době hrají významnou úlohu. Je to tak, že ?

Jan Herzmann: Není. Solidní výzkumné agentury opravdu nehrají v ničím dresu, například Factum Invenio zásadně vůbec nepracuje pro politické strany. U nás se ale bohužel neujala kultura obvyklá na západě, totiž že zadavateli výzkumů určených k informování veřejnosti jsou nezávislá média, která pak také garantují poctivost výzkumu.

Odpovězeno: 26. 09. | 11:36Autor: Xaver

Otázka: Nemyslíte si, že za klesající popularitou ODS je, že se stále otevřeněji profiluje jako strana hájící zájmy nejbohatších, likvidující sociální stát a solidaritu a podporující cizí mocenské a ekonomické zájmy bez ohledu na názory lidí ? A bohatí, kterým by toto vše vyhovovalo, budou vždy v menšině.

Jan Herzmann: Ještě jednou připomenu, že pokles podpory ODS je velmi malý a neměli bychom ho dramatizovat. Jinak je z Vaší otázky zřejmé, že vy si to všechno myslíte a mne žádáte o potvrzení. Jenže výzkumníkům nepřísluší takhle hodnotit politické strany. Pokud jde o logiku vaší otázky, kdyby ODS hájila jen zájmy nejpohatších, řekněme horních 10 tisíc, těžko by ji podporovala víc než pětina oprávněných voličů.

Odpovězeno: 26. 09. | 11:36Autor: Aleš

Otázka: Dobrá den Nemyslíte si že je pochopitelné že klesají preference vládním straně, když prosazují změny. myslíte si, že dnešní kupčení ČSSD s postem předsedy parlamentu ji uškodí

Jan Herzmann: Určitě platí, a to všude na světě, že strana prosazující reformy dává velkou šanci opozici. Čím bolestivější jsou změny, tím víc opozice získává. Proto se také obvykle reformy dělají hned po nástupu vlády a ne před volbami. Jak se v preferencích ČSSD projeví celá debata kolem možné změny na postu předsedy Poslanecké sněmovny zatím nedovedu odhadnout - hodně záleží na tom, jak se situace bude vyvíjet a co budou jednotliví politici na dané téma říkat.

 

Právě se děje

Další zprávy