Topolánek k novinářům: Jste zkorumpovaní a vydíráte

ves, ina
24. 9. 2007 18:35
Premiér znovu využil pondělní briefing ke kritice médií
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zatím asi nejostřejší výpad proti médiím si vyslechli novináři na dnešním briefingu premiéra Mirka Topolánka. Toho nejspíš rozčílil hlavně jejich zájem o terénní vůz, se kterým se svou přítelkyní Lucií Talmanovou jezdí.

Podle něj celá "kauza volvo" vznikla na objednávku. Zmínil v této souvislosti PR odborníky z Lidového domu a jejich šéfa Džordžína, tedy Jiřího Paroubka. "Museli jste se zbláznit, že jim to žerete," zvýšil premiér hlas.

Nedivte se, že napíšeme...

Žurnalisty označil jako mstivé a zkorumpované.

Mají premiéra například vydírat, aby získali jeho vyjádření. "Když nám neodpovíte, nedivte se, že napíšeme, co napíšeme," četl Topolánek mail, kterým ho měl novinář z časopisu Týden vydírat.

E-mail ovšem vytrhl z kontextu: Novinář se totiž ohrazoval proti tomu, že se mluvčí Lucie Talmanové rozhodla vybrat si, na které otázky odpoví a které nechá bez odpovědi. "Chtěl bych Vás upozornit, že pracujeme jako nezávislé médium a nemůžeme nechat rozhodnutí o tom, co je zajímavé pro čtenáře, na paní poslankyni Talmanové," pokračuje Topolánkem kritizovaný výrok.

Redakce Týdne se proti slovům premiéra ohradila, prohlášení (i s přiloženou korespondencí) si můžete přečíst ZDE.

Topolánek je ovšem rozezlen; oznámil, že už začal uvažovat i o zákoně, který by média omezil. 

Není sice podle svých slov přítelem legislativní regulace médií, ale tlak, který na něj vyvíjejí, už začíná vybízet, aby si podobný zákon cestu na svět našel.

Podle něj totiž Syndikát novinářů pochybení médií nijak neřeší. Soudit se také nemá smysl: "Po šestiletém soudu vyjde na straně 37 omluva,...."

Pro charakteristiku českých novinářů si Topolánek vypůjčil lakonické označení expremiéra Miloše Zemana: žumpa.

Pondělní briefingy premiéra obvykle začínají právě jakýmsi peskováním, jak novináři ve věku mediokracie zneužívají obrovskou moc, kterou mají a pracují špatně.

Topolánek chtěl pravidelným setkáváním vztahy zlepšit, ale stal se podle něj spíš opak. Zatím se nerozhodl, jestli bude ve výchově novinářů a uvádění věcí na pravou míru pokračovat i nadále, nebo briefingy zruší.

Co Topolánka vyprovokovalo? Problém jménem volvo

Topolánka rozezlil zájem médií o ojeté terénní volvo, s nímž premiér a jeho přítelkyně Lucie Talmannová už několik měsíců jezdí. Novináři se přitom jen snažili zjistit, zda si předseda vlády nepůjčuje luxusní auto od někoho, komu by mohl být v budoucnu zavázaný a kdo by po něm chtěl protislužbu. 

Jde o vůz, který je oficiálně psaný na Talmannovou. Její asistentka v minulém týdnu oznámila, že poslankyně auto koupila od přítelkyně Topolánkova pobočníka Marka Dalíka. Prodej se uskutečnil prostřednictvím autobazaru. 

Zájem novinářů přitom vyvolal sám Topolánek, když veřejně tvrdil, že nevlastní žádné auto. 

Je to ale jen pár týdnů, co fotografové pořídili fotky Topolánka, který vyrazil zmíněným volvem pro svého novorozeného syna a Talmanmovou do porodnice. Bulvární média navíc měla už z loňské předvolební kampaně k dispozici snímek Topolánka, jak stejným vozem jede za svou manželkou Pavlou. A Talmannová auto koupila podle své asistentky až letos.

Oficiální verze celého příběhu tedy zní: Auto je Talmannové a než si ho od Dalíkovy přítelkyně koupila, půjčovala si ho.

 

Právě se děje

Další zprávy