Sobotkovec Kajnar dobojoval: Jsem politická mrtvola

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
31. 10. 2013 16:00
Spory v ČSSD neboří jen ústředí v Praze, ale také regiony.
Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Spory znepřátelených proudů v ČSSD se neomezují na nejvyšší vedení strany, ale rozkládají i regionální struktury. Naplno je konflikt obnažen v Ostravě, napsal deník Insider ve čtvrtečním vydání.

Už přes rok se v Ostravě v ČSSD vede otevřená válka, v níž na jedné straně stojí skupinka vedená primátorem, šéfem krajské organizace strany a Sobotkovým podporovatelem Petrem Kajnarem. Na druhé stojí „haškovské křídlo" vedené šéfem ostravských sociálních demokratů Adamem Rykalou, členem předsednictva ČSSD.

Kajnar opustí funkci

Právě v těchto dnech konflikt v Ostravě po měsících otevřeného nepřátelství vrcholí. A zřejmě je prakticky dobojováno. "Jsem politická mrtvola," cituje deník Insider Kajnara, který už příští týden stranickou funkci opustí.

V pondělí se v Ostravě sejde konference, která bude volit nové vedení. Kajnar do něj nekandiduje, nejpravděpodobnějším adeptem na jeho místo v čele krajské sociální demokracie je hejtman Václav Novák. „Čekám, že ještě před koncem volebního období budu odvolán i z primátorské funkce," dodal Kajnar.

Ten rovněž uvedl, že se podle jeho názoru ostravská ČSSD vedená Rykalou podílela na přípravě povolebního puče proti Bohuslavu Sobotkovi. Měla pomáhat prvnímu místopředsedovi Haškovi, aby se po volbách ujal vedení strany místo Sobotky.

Žaloba na kandidátku

Bezprostřední příčinou jeho politického pádu je dlouho doutnající spor, který sám Kajnar otevřel krátce před volbami do sněmovny. S dvěma dalšími spolustraníky podali u soudu návrh na předběžné opatření, jež mělo zneplatnit stranickou kandidátku do parlamentu, na niž se Kajnar a další sobotkovci nedostali.

"Kandidátka vznikla nedemokraticky, v rozporu se stanovami. To odporuje zákonu o politických stranách. Soud ji měl zneplatnit, protože pokud se prokáže, že byla vytvořena chybně, budou už kandidáti zvolení v parlamentu a nebude možné chybu napravit," tvrdí Kajnar.

Primátor se na kandidátku nedostal poté, co neuspěl ve stranických primárkách. Spolustraníci jeho nezařazení vysvětlovali různě, například faktem, že ostravskou radnici vyšetřuje policie, takže je její hlava nedůvěryhodná. Policie skutečně už delší dobu řeší několik ostravských komunálních zakázek, jednak ale zatím nikoho neobvinila, jednak podezření podle dostupných informací nemíří na primátora, točí se spíš kolem lobbisty Martina Dědice - a ten je spojován s lidmi kolem hejtmana Nováka.

Podivná pomoc Bazalům

Kajnar je ovšem dlouho terčem kritiky části spolustraníků, naposled si nepřízeň vysloužil kvůli rozhodnutí, že město koupí od zadluženého fotbalového klubu Baník pozemky na Bazalech, a tím odvrátí jeho finanční kolaps. Obchod prosazovaný Kajnarem v zastupitelstvu prošel jen těsně, na druhý pokus. Odpůrci se s ním dodnes nesmířili, na podnět opozice jej také šetří policie.

Soud návrh na předběžné opatření vedoucí ke zneplatnění oficiální sociálně demokratické kandidátky ještě před volbami zamítl. Verdikt pak potvrdil ještě v odvolacím řízení. Trojice rebelujících straníků v čele s primátorem se s tím nehodlá spokojit.

"Chystáme dovolání, pokud neuspějeme, podáme další žalobu," řekl Kajnar.

Čtěte v deníku Insider:

Případ Kajnar  - konkrétní případy rozkolu v ČSSD v Ostravě


 

Právě se děje

Další zprávy