Hašek se omluvil. Lhát se nemá, řekl a podpořil Sobotku

Michal Štůsek Michal Štůsek
Aktualizováno 31. 10. 2013 14:04
Místopředseda strany vystoupil poprvé od přiznání lži na veřejnosti.
Foto: Marek Vojtěch

Praha - Místopředseda ČSSD Michal Hašek se na čtvrteční schůzi politického grémia strany omluvil za své chování v souvislosti s utajovanou schůzkou v Lánech.

"Mrzí mě to, lhát se nemá. Ani v politice, ani v životě," řekl Hašek na brífinku po jednání.

Následně dodal, že zváží další kroky. Ty ale nejprve sdělí na schůzi ústředního výkonného výboru, který bude 10. listopadu situaci probírat. "Nelpím na funkci v ČSSD, svoje definitivní rozhodnutí řeknu členům ÚVV," uvedl.

S Haškem po jednání politického grémia předstoupili před novináře i další účastníci schůzky, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc.

Všichni tři ve společném prohlášení uvedli, že na jednání grémia podpořili mandát předsedy Sobotky pro povolební konzultace. Přihlásili se k tomu, že si přejí úspěch strany ve vyjednávání a jednotu poslaneckého klubu.

Grémium ČSSD se ve čtvrtek usneslo, že další vyjednávání o povolebním uspořádání povede za ČSSD sám předseda Bohuslav Sobotka. Další členy vybere strana až příští týden v neděli na zasedání Ústředního výkonného výboru.

"Na své funkci jsem nikdy nelpěl, vždy šlo o to, zda o ni ČSSD stojí, nebo nestojí," řekl Škromach a v otázce dalšího vývoje odkázal na jednání ÚVV. Tejc je v silnější pozici, kterou má díky úternímu znovuzvolení předsedou poslaneckého klubu ČSSD.

"Na jednání poslaneckého klubu prodiskutujeme současnou situaci a probereme, zda se má podpora klubu vážně nezměnila," řekl Tejc

Vnitrostranický konflikt vyvolala schůze části vedení ČSSD s Milošem Zemanem, která proběhla v sobotu večer v Lánech, tedy krátce po zveřejnění výsledků předčasných voleb. Za prezidentem přijela pětice Hašek, Škromach, Tejc, Zimola a Chovanec.

Michal Hašek nechal kolovat informace o schůzce dva dny. Pak vše popřel. To bylo v úterý v noci. V České televizi bez uzardění prohlásil, že žádná schůzka v Lánech, z níž byl vyloučen šéf ČSSD, se neodehrála. "Údajná schůzka se neuskutečnila, je to fáma, já jsem viděl pana prezidenta Zemana včera při udělování státních vyznamenání, respektive v té následující části," tvrdil moderátorce Daniele Drtinové.

Necelých dvanáct hodin poté musel otočit. Tentokrát už lánské setkání potvrdil. Neměl zbytí, další účastníci schůzky na jméno řekli, že u Zemana v sobotu v noci byli.

"Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit. Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD," stojí ve společném prohlášení aktérů schůzky. Podepsáno je Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Jiřím Zimolou.

"Neveřejných schůzek se ve vrcholové politice koná poměrně hodně. V žádném případě nešlo o přípravu 'puče v ČSSD', ale o neformální setkání levicových politiků," hájil se po přiznání Hašek.

Zdůraznil, že po úterním zklidnění situace v ČSSD po jednání jejího poslaneckého klubu, k němuž se snažil s Jeronýmem Tejcem přispět, "dnes prochází, bohužel, další vlna ataku". Podle Haška nyní strana potřebuje konsensus k jednání o vládě s účastí ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy