Za ČSSD bude jednat Sobotka, o lžích z Lán rozhodne ÚVV

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 31. 10. 2013 11:00
Politické grémium ČSSD nevyvodilo žádné důsledky z kauzy kolem tajné schůzky v Lánech
Moc nebo moč pro Haška? Transparent před Lidovým domem.
Moc nebo moč pro Haška? Transparent před Lidovým domem. | Foto: Bronislav Pavlík

Praha - Vyjednávací tým ČSSD povede Bohuslav Sobotka, další členy vybere strana až příští týden.

Předseda strany to řekl po jednání politického grémia ČSSD, které zároveň řešilo složitou situaci ve straně vyvolanou tajnou povolební schůzkou několika sociálních demokratů s prezidentem Milošem Zemanem. Tu ale nakonec bude řešit ústřední výkonný výbor, který se sejde příští týden.

"Ta diskuse nebyla jednoduchá, několik hodin jsme se zabývali celou situací i návrhem předsednictva, aby předseda strany vypadl z vyjednávacího týmu," vysvětlil Sobotka s tím, že se bude snažit vše vyřešit co nejdříve.

"ČSSD se musí rychle dostat zpět do kondice, jako vítězná strana máme velkou odpovědnost," dodal.

Jednání grémia začalo ve čtvrtek brzy ráno. Před sídlem strany v pražském Lidovém domě se od rána scházeli demonstranti, na místě bylo vidět množství transparentů. Bouřlivého uvítání se dostalo například Jeronýmu Tejcovi, který podle zpravodaje Aktuálně.cz čelil při svém příchodu pískotu a výkřikům "Fuj, hanba".

"Je to lynč na lidi, kteří nesouhlasí s názorem předsedy Bohuslava Sobotky. Celé je to kvaziaféra," zopakoval Tejc novinářům a znovu odmítl také odstoupení z funkce šéfa poslaneckého klubu ČSSD.

Samotný Sobotka novinářům ráno řekl, že si přeje odstoupení "pučistů" včetně Michala Haška z vedení strany. Když tak neučiní, padne podle Sobotky nepochybně výzva k jejich rezignaci na listopadovém zasedání ústředního výkonného výboru.

"Bohužel se ukazuje, že přátelé Tejc, Hašek, Škromach a další sociální demokracii v posledních dnech poškozují soustavně," uvedl Sobotka, který jejich chování označil za velkou ostudu. "Myslím si, že ti, co lhali, ti, co se snažili změnit vedení strany nedemokratickým způsobem, by měli ze svých funkcí odstoupit," řekl.

Tejc podle svých slov o schůzce nelhal, neboť ji přiznal kolegům z klubu. Podle něj je známo, že šéf ČSSD Sobotka nemá s prezidentem Zemanem dobré vztahy, a tah skupiny sociálních demokratů byl do jisté míry reakcí na tento stav.

Hašek a spol. budou vysvětlovat

Největší parlamentní stranou zacloumala nedělní výzva předsednictva, která přišla den po setkání pětice sociálních demokratů s hlavou státu v Lánech. Ke schůzce, na niž nebyl Sobotka pozván, se většina jejích účastníků nechtěla znát, přiznali ji až ve středu.

Předseda ČSSD proto dnes od spolustraníků, mezi nimiž je i statutární místopředseda Michal Hašek, očekává, že své počínání vysvětlí.

Vedle vysvětlování schůzky se bude grémium, v němž si Sobotka uchovává většinu, zabývat také tvorbou vyjednávacího týmu. První, který schválilo, posléze změnilo předsednictvo strany, když z něj vyškrtlo Sobotku. Členové týmu však v úterý rezignovali.

Kdo stane v novém vyjednávacím uskupení, nechtěl Sobotka dopředu říci. Je však otázkou, zda v něm za současné situace bude Hašek nebo jeho stranický spojenec a šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy