Sobotka: Zeman proti ministrům neřekl žádný vážný důvod

Domácí Domácí
19. 1. 2014 13:01
Není to Zemanova vláda, ale vláda vzešlá z voleb a nové sněmovní většiny, říká premiér.
Bohuslav Sobotka po jednání v Lánech s prezidentem 21. listopadu 2013.
Bohuslav Sobotka po jednání v Lánech s prezidentem 21. listopadu 2013. | Foto: Reuters

Praha - Nový premiér Bohuslav Sobotka doufá, že už prezident Miloš Zeman nebude dále zdržovat jmenování vlády, na kterou země čeká tři měsíce. Uvedl to v nedělním pořadu Partie na TV Prima.

"Koneckonců to není jeho vláda. Je to vláda, která je sestavována v Poslanecké sněmovně na základě voleb novou sněmovní většinou," uvedl Sobotka.

Od prezidenta prý neslyšel žádné závažné zákonné nebo ústavní důvody, proč by některý z navrhovaných členů vlády nemohl být jmenován.

"A především, uvědomme si, že máme tři měsíce od voleb, tato země vládu potřebuje, jsou tady rozhodnutí typu čerpání evropských fondů, stabilizace zdravotnictví, kde už si nemůžeme dovolit příliš čekat, " dodal.

Na dotaz, zda to vše prezident ví, uvědomuje si a nebude nic zdržovat, nový premiér sdělil: "Předpokládám, že pan prezident také ví, jak vypadá reálný život, jak vypadají reálné problémy této země."

Vládu chceme převzít rychle, připravujeme se na to

Šéf ČSSD sice byl jmenován premiérem, ale "u pák" je ještě stále odstupující premiér Jiří Rusnok. Sobotka proto plánuje rychlé převzetí vlády, na nějž chce být nachystaný již teď.

"Chci, aby to pak už šlo rychle. Na prvním jednání bychom chtěli schválit přípravu vládního programu, přípravu legislativního plánu vlády, jmenovali nového šéfa Úřadu vlády, tak abychom už na nic nečekali."

Odpolitizovat státní správu, vrátit do jednotlivých resortů odborníky, to je jedna z priorit nadcházející vlády, uvedl také Sobotka na TV Prima.

Nový premiér také zkritizoval situaci na ministerstvu dopravy, na ministerstvu práce a sociálních věcí či resort financí. Podle něj tu byla zdevastována vrstva odborníků.

Rusnokovu vládu kritizoval i za to, že navzdory tomu, že nedostala mandát od Sněmovny a je v demisi, podniká mnohé personální kroky, které nejsou nezbytně nutné. Nechtěl však blíže komentovat krok končícího ministra financí Jana Fischera, jenž v samotném závěru svého úřadování hodlá sahat k zásadním personálním změnám.

Zkritizoval i variantu zákona o státní službě, kterou Rusnokova vláda vytvořila. Odstupující vláda podle něj znovu vytvořila návrh, který příliš zatěžuje státní rozpočet.

Sobotka slíbil, že na rozdíl od minulé vlády nebude praktikovat vůči opozici nulovou toleranci. "Protože i opozice zkrátka může mít pravdu," uvedl a dal jako příklad upozorňování ČSSD na Šiškovu a Drábkovu kauzu na ministerstvu práce a sociálních věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy