Bohuslav Sobotka je premiérem, ale něco už se kývá

Martina Machová Martina Machová
18. 1. 2014 9:30
V Praze sice vstupuje do Strakovy akademie, ale doma v Brně o vliv už přišel.
Drží Bohuslav Sobotka většinu uvnitř strany? I když se stal premiérem, jisté to není.
Drží Bohuslav Sobotka většinu uvnitř strany? I když se stal premiérem, jisté to není. | Foto: Ludvík Hradilek
  • Tento text vyšel v pátečním deníku Insider, který jej poskytl redakci Aktuálně.cz v plném znění.
 

Profil - Bohuslav Sobotka dosáhl v politice další mety - stal se premiérem a k dokončení úspěšné cesty zbývá, aby prezident jmenoval jeho ministry a aby jeho tým potvrdila Sněmovna.

Partii na vládním poli uhrál a navzdory povolebnímu pokusu o puč se stal nesestřelitelným předsedou sociální demokracie.

Otázka je, na jak dlouho.
 
Nabízí se tu příběh jeho dnešního šéfporadce Vladimíra Špidly, v němž Bohuslav Sobotka jako mladý ministr financí a politická naděje měl svou roli.

I Špidlovi se podařilo sestavit středolevou vládu složenou ze tří stran. Zakrátko však čelil tlakům uvnitř koalice, pak přišly třenice uvnitř vlastní strany, rozdělení nad pádem Miloše Zemana v prezidentské volbě a stranické fiasko v evropských volbách.

Po dvou letech Špidlu nakonec svrhli jeho vlastní ministři a na jednání ústředního výkonného výboru v červnu 2002 se proti premiérovi postavil nejen Stanislav Gross, ale i - Bohuslav Sobotka.
 
I jeho vítězství má svá rizika. V Praze sice vstupuje do Strakovy akademie, ale doma v Brně, odkud začal politickou dráhu, přišel o vliv. Krajská organizace na jihu Moravy přitom patří k nejdůležitějším a vlivem k nejsilnějším - už například proto, že volební přepočty tu nabízejí nejvíce poslaneckých míst.
 
Během cesty k vládě Bohuslav Sobotka ztrátu v „rodném" kraji jasně pocítil. Naposled když zkraje roku vyzval svého největšího rivala Michala Haška, aby se rozhodl jen pro jednu z funkcí mezi poslancem a hejtmanem. Kraj se však Haška zřetelně zastal a nechal mu na rozmyšlení celých šest měsíců, jež mu vymezují vnitřní regule ČSSD.

I Vladimíru Špidlovi se podařilo sestavit vládu ze tří stran, a nakonec ho sestřelili vlastní ministři...
I Vladimíru Špidlovi se podařilo sestavit vládu ze tří stran, a nakonec ho sestřelili vlastní ministři... | Foto: ČT, FAMU, Národní divadlo, Aktuálně.cz

Ve skutečnosti nebyl tři měsíce po „lánském puči" výsledek nijak překvapivý. Po faux pas s lánskou lží sice na konci října celá strana vyzývala Haška k odchodu, ale už v listopadu se na jihu Moravy spojila proti Sobotkovi silná opozice a překvapivě vznikla i z lidí, kteří byli Sobotkovi v době vrcholícího sporu s Haškem loajální.
 
Nejisté je dokonce i to, zda Bohuslav Sobotka navzdory masivní podpoře veřejnosti i straníků krátce po volbách drží na prahu premiérské éry většinu uvnitř strany.
 
Příliš mu ji nezaručuje ani výběr ministrů. Vybral sice do vládního týmu ze sociální demokracie loajální straníky, ale až na Milana Chovance na Plzeňsku jde o lidi, kteří v regionu nedrží ve straně zásadní vliv.

Podívejte se na fotografie z jmenování Bohuslava Sobotky premiérem:

Bohuslav Sobotka sice tvrdí, že i lidé, co vybral, jsou z regionů a že „je v kontaktu s představiteli krajských organizací, průběžně s nimi personální rozhodnutí konzultuje," ale podle Insideru to s podporou není až tak žhavé.

Například Jiří Dienstbier, který má být předsedou Legislativní rady vlády, je v pražské organizaci vyjma Prahy 2 persona non grata. Ministra školství Marcela Chládka drží spojenectví s Richardem Dolejšem, který ale drží pouhou polovinu středočeské ČSSD.

Jan Mládek je v jižních Čechách vnímán spíš jako „Pražák" než Jihočech a Lubomír Zaorálek se rovněž nemůže pochlubit, že by za ním stál celý silný Moravskoslezský kraj. Ve prospěch Bohuslava Sobotky nyní hraje skutečnost, že se nespokojenost ve straně dosud nepersonifikovala do jedné osoby, jako to bylo po volbách v případě Michala Haška.

„A Haškův návrat je nyní téměř nemožný, což už si začíná uvědomovat i on," dodává zdroj obeznámený s děním uvnitř strany, který patřil do okruhu Haškových přívrženců.

 

Právě se děje

Další zprávy