Sobotka a Hašek online: Puč nepřipustím. Nejsem lokaj

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
14. 10. 2013 16:18
Muži ČSSD číslo jedna a dvě odpovídali na otázky čtenářů Aktuálně.cz v online rozhovorech.
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek.
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek ve dvou separátních online rozhovorech se čtenáři Aktuálně.cz usilovně vyvraceli domněnky o vnitrostranickém boji a spekulace, že by prezident Miloš Zeman nemusel sestavením vlády pověřit předsedu vítězné strany.

"Když ČSSD vyhraje volby a sestaví vládu, bude premiérem předseda ČSSD. Nevidím žádný důvod, proč by prezident blokoval vznik vlády, která dostala demokratický mandát od občanů," řekl Sobotka v odpovědi jednomu ze čtenářů. Zdůraznil zároveň, že sociální demokracie si s ohledem na závazky vůči voličům nemůže dovolit žádné puče.

"Očekávám, že sestavením vlády bude pověřen předseda ČSSD a tím je Bohuslav Sobotka," odpověděl na podobnou otázku o několik minut později Hašek.

V kuloárech se přitom spekuluje, že právě Hašek by se po případném vítězství sociální demokracie ve volbách mohl stát premiérem sociálnědemokratické vlády. Pro tuto variantu hovoří zejména skutečnost, že na rozdíl od Bohuslava Sobotky našel cestu k prezidentovi Miloši Zemanovi.

"Jsem rád, že země má levicového prezidenta. Země potřebuje levicovou vládu, která nebude válčit kvůli hloupé osobní ješitnosti s levicovým prezidentem," okomentoval svůj vztah k Miloši Zemanovi. "Nemám mindrák z Miloše Zemana jako někteří čeští politici napříč politickým spektrem, nejsem a nebudu jeho lokaj ani pátá kolona v ČSSD," dodal.

Z ankety, kterou si Aktuálně.cz udělalo mezi voliči ČSSD na jižní Moravě, přitom vyplynulo, že více preferenčních hlasů než lídr kandidátky Sobotka by mohl získat právě Hašek jako její dvojka. Prezident Zeman se přitom už nechal slyšet, že vítězná strana by měla k takto vyjádřenému názoru voličů přihlédnout.

S komunisty ano

Kromě popření možného "puče" ze strany Miloše Zemana a Michala Haška odpovídali politici i na otázky týkající se podoby budoucí vlády. Například Sobotka dal jasně najevo, že preferuje jednobarevnou vládu své strany, přičemž se nebrání podpoře komunistů.

Hašek se naopak obává scénáře, kdy by pravice za pomoci politického hnutí Ano získala ve volbách většinu.

"Pokud by za pomoci ANO pravice získala byť jen nejtěsnější většinu, nenechají zkušení harcovníci a lovci přeběhlíků nic náhodě a opět se chopí moci," řekl Hašek. "Tohle České republice a jejím občanům opravdu nepřeji," dodal. 

Co se týče jednotlivých programových otázek, nebyl Sobotka příliš konkrétní, v odpovědích se až na výjimky omezil na opakování známých programových hesel ČSSD. Během rozhovoru s Haškem na programové otázky nepřišla řeč téměř vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy