Snížit odvody z loterií ve prospěch ČOV? Vláda váhá

ČTK ČTK
12. 12. 2012 22:20
Cílem novely je napomoci financování sportu, kasin se ale týkat nebude
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kabinet ve středu zaujal neutrální postoj k poslaneckému návrhu na snížení odvodů u kurzových sázek a číselných loterií o pět procentních bodů z 20 na 15 procent.

Pětiprocentní rozdíl by potom měli provozovatelé her podle dohody poskytnout jako dar Českému olympijskému výboru (ČOV) na sport.

O stanovisku vlády k novele loterijního zákona, kterou navrhli poslanci Pavel Svoboda (ODS) a Jan Smutný (TOP 09 / STAN), informoval zdroj obeznámený s jednáním kabinetu.

Cílem novely, která nemění odvody pro kasina, je podle předkladatelů řešit financování sportu. Pokud by navrhovaná nová pravidla platila, stát by podle nich přišel o 210 milionů a obce o 90 milionů korun ročně.

Předloha zároveň stanoví, že o hodnotu daru olympijskému výboru by si provozovatelé mohli zvýšit hranici pro odečet hodnoty poskytnutých darů od základu daně.

Nepovinný dar - úleva loterijním společnostem?

Bez ohledu na stanovisko vlády rozhodne o předloze poslanecká sněmovna. Předkladatelé chtějí, aby byla ve sněmovně schválena zrychleně už v prvním čtení.

Předběžné stanovisko pro dnešní jednání vlády poukazovalo na některé nevýhody návrhu.

Například dar olympijskému výboru by byl založen jen na dobrovolnosti, a nebylo by tak jisté, že jej provozovatelé her skutečně poskytnou. Návrh novely nijak neupravoval možnost sankcí v případě, že se tak nestane.

Předkladatelé novely v důvodové zprávě ale napsali, že není možné legislativně zajistit, aby byla část odvodu přímo ze zákona příjmem ČOV.

 

Právě se děje

Další zprávy