Sněmovní volební kvapík: 19 zákonů

Martina Macková
24. 5. 2006 10:55
Praha - Sněmovna hlasy ČSSD a KSČM přehlasovala čtyři veta prezidenta, páté ne. Přibylo 19 zákonů. Uvnitř: ANKETA
A stejně často poslanecké kluby ČSSD a KSČM hlasovaly shodně. Snímek z 20. října 2005.
A stejně často poslanecké kluby ČSSD a KSČM hlasovaly shodně. Snímek z 20. října 2005. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Klausův tah ukázat voličům - deset dní před volbami - spojenectví ČSSD a KSČM vyšel.

Sněmovna prosadila zákoník práce, neziskové nemocnice i zákaz nočního provozu v zastavárnách. Prezident naopak uspěl se svým vetem zákona o podpoře české kinematografie - pro něj se dnes nenašlo 101 hlasů, což je minimum nutné pro přehlasování veta.

Dvaadvacet norem na stole

Poslanci nakonec rozhodovali celkem o 22ti zákonech. Co prošlo? Poslanci si dopředu tipovali, vy také. Správně tipovalo 19,5 % z vás.

Šéfové klubů největších parlamentních stran si pro deník Aktuálně.cz zkusili zatipovat, jak dopadne 21 zákonů, které měli mít poslanci na stole. Výsledek ukázal, že odcházející politici by mohli život v zemi změnit ještě minimálně jedenácti normami.

A jak to nakonec bylo? Politici poslali prezidentovi a Senátu celkem 19 nových norem. Dvě neschválili, jednu vyškrtli a jeden zákon si přidali navíc k programu.

Ovšem šestnácti z těch, o kterých se bude hlasovat, ještě může vystavit své "stop" prezident. Tentokrát by bylo pro normy definitivní.

Infobox
Autor fotografie: ww.psp.cz

Infobox

POSLANEČTÍ TIPAŘI

Michal Hašek (ČSSD), 3. post Jihomoravský kraj Vlastimil Tlustý (ODS), lídr pro Středočeský kraj Pavel Kováčik (KSČM), lídr pro Vysočinu Jaromír Talíř (KDU-ČSL), 2. post Jihočeský kraj

Shrnutí tipů:

  • Absolutní shoda: 4 zákony
  • Nejvíce otazníků: 7 zákonů
  • Největší rozpor: Antidiskriminační zákon

Poslední hodiny sněmovny změnily situaci matek, kterým otcové neplatí na děti, a nevyřešily diskriminaci ani více peněz na české filmy. Blok levicových stran ve sněmovně také jasně ukázal svoji sílu prezidentovi. Nebylo to poprvé, ale do voleb naposledy.

Jistota? Vše, co vrátil prezident

Šéfové pravicových i levicových poslaneckých klubů mluvili už dopředu jasně: Vše, co vrátil parlamentu prezident Václav Klaus, bude platit. Sněmovna se před volbami cítila na to, aby přehlasovala prezidentské veto hned u pěti zákonů.

"Určitě to projde, musí," tvrdil například předseda komunistického klubu Pavel Kováčik o sporném zákoníku práce, který pravice razantně odmítá.

Zatímco lidovci odmítli zákoník schválit kvůli tomu, že je podle nich protiústavní a obrací se proti nejslabším zaměstnancům a nezaměstnaným, premiér Jiří Paroubek (ČSSD) byl spokojený. "Pokud by se zákoník měl měnit podle toho, jak chce ODS, vrátili bychom se do 19. století, co se týče práv pracujících," řekl po hlasování Paroubek. "Je proto potřeba, aby pracující přišli k volbám," dodal.

"Tyto zákony se schválí," řekli svůj tip deníku Aktuálně.cz Jaromír Talíř (KDU-ČSL), Michal Hašek (ČSSD) i Vlastimil Tlustý (ODS). Předseda klubu ODS k tomu dodal: "Ale ODS pro ně hlasovat ani v jednom případě nebude." Jako jediný ze čtveřice tipujících udělil otazník jen zákonu, který by měl omezit noční provoz zastaváren.

Zákony o nočním provozu zástaváren i o neziskových nemocnicích sněmovnou také prošly. "Jsem rád, že jsme zabránili plošné privatizaci nemocnic," řekl po hlasování ministr David Rath.

Podle něj už dnes ODS, prostřednictvím krajských samospráv, které většinou vede, ovládá 130 až 140 nemocnic v zemi, tedy větší část, než s jakou hospodaří ministerstvo "Znamená i majetek za miliardy. A s ním měla ODS jiné záměry. My jsme chtěli budovy a pozemky zachovat jako nemocnice, aby sloužily lidem," řekl Rath.

Čtyři zákony vetované prezidentem sněmovna skutečně odsouhlasila. Pátý o kinematografii ne.

Stát bude platit dětem neplatičů

Poslanci se také ve svých tipech shodli na tom, že sněmovna zřejmě bez větších potíží až na jednu znovu schválí všechny normy, které odmítl Senát, ale navrhovala vládní ČSSD.

Do života tak na poslední chvíli poslanci poslali například zákon o obcích (obecní zřízení), o krajích (krajské zřízení), o hlavním městě, novelu zákona o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu, o přechodu některých práv a závazků z majetku České republiky, o péči o zdraví lidu, zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a také zákon o ochraně hospodářské soutěže.

Prošly i přesto, že s nimi ODS nesouhlasila. "Nebudeme pro ně hlasovat," potvrdil deníku Aktuálně.cz Vlastimil Tlustý (ODS).

Jednoznačně prošel zákon o náhradním výživném. Ten Senát po bouřlivé diskusi, ve které se za normu navrženou poslankyní ČSSD Annou Čurdovou postavily i pravicově orientované političky, odmítl.

Sněmovna senátní veto přehlasovala, teď je na tahu prezident Klaus.

Podle zákona by měl stát platit alimenty neúplným rodinám za partnera-dlužníka, a pak je po neplatiči zpětně vymáhat. Zatímco sociální demokraté věří, že státní instituce v tom budou alespoň částečně úspěšné, pravicoví poslanci novinku odmítají s tím, že zákon pomůže spíš nezodpovědnému rodiči. Za něj totiž budou alimenty platit všichni daňoví poplatníci.

"Důležité zákony prosadíme třeba s marťany," prohlásil na podzim premiér Paroubek. Vidět pak ve sněmovne diskutující poslance KSČM a ČSSD nebylo ničím výjimečným.
"Důležité zákony prosadíme třeba s marťany," prohlásil na podzim premiér Paroubek. Vidět pak ve sněmovne diskutující poslance KSČM a ČSSD nebylo ničím výjimečným. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Diskriminace - problém, který se odložil

Kromě šéfa klubu ČSSD Michala Haška všichni tipující pochybovali o osudu antidiskriminačního zákona. "Tady si vůbec nejsem jistý," shodují se šéfové tří klubů. Komunisté a lidovci tipovali, že zákon nebude schválen. Jediný poslanec Hašek byl přesvědčen o tom, že zákon nakonec sněmovnou úspěšně projde. Poslanci nakonec normu zamítli.

Zákon měl přitom platit už od předloňského května. Norma má definovat, co je a co není diskriminace, a lidem zajistit stejné zacházení bez ohledu na jejich rasu, pohlaví, sexuální orientaci nebo věk.

Přijetí zákona po Česku požaduje Evropská unie. Senát jej jen těsnou většinou zamítl. Proti byli liberálněji orientovaní politici, kterým se nelíbí, že norma zavádí pozitivní diskriminaci.

Maximum možného prošlo

Osud zákonů, které pravicový Senát upravil a poslal zpět do sněmovny, byl nejasný podle šéfů tří klubů - vládní ČSSD, KDU-ČSL i opoziční KSČM. Jedině šéf frakce ODS Tlustý věřil,  že devět zákonů, které jeho strana hodlá podpořit, ještě do voleb vejde do života.

Mezi zákony, jejichž osud těsně před volbami politici jen těžko odhadovali, ale nakonec schválili, je například zákon o odpadech, horní zákon, zákon o evropské družstevní společnosti nebo zákon o veřejných dražbách či insolvenčních správcích.

 

Právě se děje

Další zprávy