Sněmovna restituce řešit nebude, koalice návrh zablokovala

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
24. 7. 2014 11:36
Poslanci KSČM a Úsvitu požadovali, aby vláda Sněmovnu informovala o průběhu vydávání majetku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lenka Matoušková

Praha - Sněmovna se odmítla znovu zabývat církevními restitucemi. Poslanci KSČM a hnutí Úsvit ve čtvrtek na mimořádném jednání požadovali, aby vláda informovala veřejnost o tom, jak vydávání majetku probíhá.

Koalice spolu s TOP 09 a ODS však neschválila program schůze. Diskusi nepodpořila ani ČSSD, která před volbami slibovala revizi zákona o restitucích, po uzavření koalice s KDU-ČSL od ní ovšem ustoupila.

Komunisté a Úsvit tvrdí, že úřady při řešení restitucí nekontrolují všechny potřebné doklady, a mohou tak vydávat majetek neoprávněně.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura požadoval, aby vznikl aktualizovaný seznam vydávaných nemovitostí spolu se všemi dokumenty. Komunisté zase chtěli, aby vláda vypracovala jednotný metodický pokyn pro všechny úřady.

Podle poslanců hnutí ANO nejsou církevní restituce téma pro mimořádnou schůzi. "Chceme o tom diskutovat, ale na řádné schůzi s připravenými podklady," uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), pod kterého vydání nemovitostí spadá, uvedl, že je ochoten věc s poslanci probrat interně. "Když svoláte společné jednání klubů, tak vám detailně popíšeme celý proces, rádi vám zodpovíme konkrétní příklady," dodal Jurečka.

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) vydávání probíhá podle zákona. "Věci se vydávají pouze tehdy, je-li všechno řádně ověřeno," ujistil poslance Herman.

Úřady nestíhají

Církve celkem podaly 5198 výzev k vrácení majetku, ve kterých žádají přes 110 tisíc pozemků a 1800 staveb. Úřady ovšem nestíhají žádosti vyřizovat ve stanovené lhůtě, ke konci června byla vydána jen desítka staveb a necelé tři tisíce pozemků.

Právě časová tíseň může být podle Okamury důvodem, proč úřady nedohledávají všechny dokumenty. Poslanec upozornil na to, že na konci loňského roku byly ze Státního pozemkového úřadu propuštěny desítky zaměstnanců.

Církve mají kromě movitého i nemovitého majetku nárok také na finanční vyrovnání. Během 30 let získá 16 církví 80 až 90 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy