Sněmovna: přísný protikuřácký zákon jde dál

Red Dom
25. 4. 2007 16:45
Zakazoval by třeba kouření na chodbě domu
Zasedání sněmovny.
Zasedání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci pustili do druhého čtení přísnější protikuřácký zákon. Pokud by prošel, kouřit by se nesmělo v mnoha veřejných prostorech.

Kouření by tak bylo zakázané například ve všech společných prostorech bytových domů, jedinou výjimkou by mohly být místnosti, které budou speciálně ke kouření vyhrazeny a budou trvale odvětratelné mimo budovu. 

Stížnosti se množí

Jeden z navrhovatelů zákona Boris Štastný řekl před časem deníku Aktuálně.cz, že paragraf o zákazu kouření ve společných prostorech domů do zákona vložil, neboť tato neřest lidem hodně vadí.

"Kouření na chodbách, půdách, ve sklepích bytových domů je negativním jevem, který působí zdravotní rizika obyvatelům řady bytových domů. Kouření v takových prostorech je nebezpečné i z hlediska požární ochrany," uvedli poslanci ve svém návrhu.

Řekl to i soud

Návrh zákona předkládají poslanci v době, kdy právě v případu kuřáků v nájemních domech padl průlomový rozsudek Nejvyššího soudu.

Ten na základě konkrétního případu z Jihlavy uvedl, že nájemníci v bytových domech mohou kvůli kouření na chodbách nebo schodištích své sousedy-kuřáky žalovat.

Kromě zákazu kouření ve společných prostorech domů chtějí, aby restaurace rozdělily prostory na kuřácké a nekuřácké místnosti. Obce by navíc nově dostaly možnost zakázat kouření na veřejných místech, jako jsou sportoviště nebo dětská hřiště.

Cigarety už možná brzy budou zdravé.
Cigarety už možná brzy budou zdravé. | Foto: Reuters

Přísněji, přísněji, přisněji

Kouřit by se také nesmělo v krytých a zastřešených zastávkách veřejné dopravy, naopak kouření by bylo dovolené na zastávkách pod širým nebem.

Podle autorů zákona by se mělo řešit také kouření v automobilech v případě, že tam jedou děti. Tuto možnost chtějí probrat s ministrem dopravy.

Příklad z USA

Proti kouření v bytových domech bojují také například ve Spojených státech.

List Los Angeles Times napsal, že restrikce vůči kuřákům vedly ke snížení jejich počtu. Zatímco v roce 1988 kouřilo v Kalifornii 23 procent lidí, v roce 2005 to bylo jen 16 procent.

Podle deníku, který citoval v přehledu zahraničního tisku Radiožurnál, ale nyní potírání zlozvyku zachází už do absurdit. Mezi nimi uvádí  záměr zákonodárců zakázat kouření i v bytech, pokud hrozí, že kouř ohrožuje nebo obtěžuje sousedy.

"Pro kalifornské zákonodárce může být velkým pokušením zůstat na špici boje proti závislosti na nikotinu. Ale zakazovat právně nezávadné chování v našich domovech je mez, kterou bychom neměli překročit. A to bez ohledu na to, jak zdravý nebo nezdravý návyk si tam pěstujeme," píše Los Angeles Times.

 

Právě se děje

Další zprávy