Sněmovna navrhuje vládě zrušit 14 politických stran

Martina Macková
4. 5. 2008 16:10
Mimoparlamentní strany mají problémy s účetnictvím
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci tento týden rozhodli, že požádají vládu, aby navrhla ke zrušení další politické strany. Červená karta tak nově hrozí dalším 14 subjektům. 

Mezi nimi jsou například i známější "značky" jako je Naděje, Nezávislá volba, Národní sjednocení, Romská občanská iniciativa nebo účelově volební strana Helax - Ostrava se baví.

Čtěte také: Strany se s účtováním polepšily, vzorné ale nejsou

Žlutá karta pro Balbínovu poetickou

Letos si po loňské anabázi, kdy své účetní zprávy ke kontrole nebyla schopna v termínu a správně předložit ani jedna z parlamentních stran, daly partaje větší pozor. Přestože se nakonec před rokem sankcím vyhnuly, poslanci pohrozili, že sepíší zákon, který by byl daleko přísnější.

Někteří zákonodárci si myslí, že by strany, stejně jako firmy, měly předkládat zprávu auditora. A to především ty, které pobírají státní příspěvky za to, že získaly v parlamentních nebo krajských volbách mandáty.

"Takový zákon by zlepšil veřejnou kontrolu," míní například předseda kontrolního výboru poslanecké sněmovny Vladimír Koníček (KSČM).

Čtěte také: Strany mají chyby v účtech. Beztrestně

Při letošní kontrole parlamentním a dalším stranám, které mají zajištěny díky úspěchu ve volbách státní peníze, u zpráv nechyběly všechny náležitosti. Další, menší strany, ale opět nedodržely zákonem daný termín anebo odevzdaly neúplné zprávy.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Za to hrozí dalším 35 stranám, že jim Nejvyšší správní soud pozastaví činnost. Mezi nimi je například Balbínova poetická strana, Demokratická unie ČR nebo Agrární strana.

Čtěte také: Být přísnější sami na sebe? Politici zváží

Za opakovaný prohřešek podle zákona následuje už návrh na zrušení politické strany. Stále ale přetrvává praxe, že než soud rozhodne o zrušení strany, může strana chybějící výroční zprávy předložit a předejít zániku.

Například letos poslala neznámá a stále existující Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu výroční zprávy z roku 2002 až 2006. A kontrolní výbor musel konstatovat, že jsou v pořádku.

Letos všechny zprávy předložilo v pořádku a v termínu 66 stran, loni to bylo pouze 43 procent ze všech existujících partají.

 

Právě se děje

Další zprávy