Být přísnější sami na sebe? Politici zváží

Martina Macková
1. 5. 2007 15:00
Strany kontrolují sami sebe, nedokonale
Foto: Tomáš Adamec

Praha - Vzít stejný metr na sebe jako na všechny podnikatele v Česku? Politické strany, které hospodaří s miliony, by to udělat mohly, ale zatím se k tomu léta nemají.

Poslanci by museli radikálně změnit zákon o volbách, který sice hovoří o kontrole hospodaření politických stran, ale zatím umožňuje, že se vlastně nic pořádně nekontroluje.

Letos se řeklo alespoň konečně nahlas to, co prochází mlčky už léta. Zákon je nedokonalý a měl by se změnit.

Bez peněz? Nemožné

Kdyby se vzal zákon doslova, nedostala by letos kvůli chybám ve výročních zprávách příspěvek za mandáty ani jedna z parlamentních stran.

Strany mají chyby v účtech. Beztrestně ČTĚTE ZDE

Ale kdo to má vlastně rozhodnout?

Zákon nehovoří jasně. "My máme jen kontrolovat, jestli jsou výroční zprávy odevzdané v termínu a úplné. A nejasné je také to, zda se chyby mohou po termínu opravovat a jak dlouho vlastně. Týden, měsíc nebo rok?," říká předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Praxe je nyní taková, že strany opravují zprávy o svém hospodaření třeba i několik let, bez větších problémů. Sankce zákon obsahuje, ale kvůli tomu, že si normu politici mohou vykládat po svém, přicházejí až po mnoha letech, a tím jsou bez účinku. Výbor před nedávnem přijímal doplnění zpráv z roku 2004 a 2005 asi od čtyř politických stran.

Poslanecké hloučky.
Poslanecké hloučky. | Foto: Ondřej Besperát

"Už jsme zákon dvakrát měnili, aby to bylo pro strany co možná nejjednodušší a nemusely dodávat zbytečné materiály. Myslím, že je situace v posledních dvou letech lepší, než byla dříve. To byl chlív," říká Libor Ježek (ODS). Ten dříve působil v rozpočtovém výboru, který výroční zprávy do letoška kontroloval.

"I kdybychom chtěli, je problém zprávy zkontrolovat pořádně. Máme k tomu moc krátkou dobu. Jeden týden je strany odevzdají, druhý týden některé zprávy ještě stále přicházejí na stůl a zpráva ODS je třeba deset centimetrů tlustá," říká Koníček.

Kdo se dozví, ten opraví

Letos nastala opět kuriózní situace. Kontrolní výbor zjistil, že desítky stran mají chyby ve zprávách, ale protože zákon neřeší, jak se s touto situací vypořádat, na radu právníků ze sněmovny zákon vyložil takto: Je možné zprávy opravit, ale jen do určitého dne.

Pět největších stran si chyby opravilo, ale dvě parlamentní malé strany se o této možnosti "opravit bez sankcí, ale hned" nedozvěděly.

Hrozí jim tedy, že nezískají letos peníze za mandáty senátorů a zástupců v krajích. Menší neparlamentní strany poukazují na to, že zákon neřeší to, kdo by měl stranám říct o chybách a možnosti oprav.

"Velké strany mají své zástupce ve výboru, který zprávy kontroluje, a ti jim řeknou o možnostech opravy. My se pak maximálně dozvíme, že odhlasovaly návrh na pozastavení naší činnosti," uvedli zástupci menších stran.

Potíže s financemi: Dvě strany mohou být bez peněz - ČTĚTE ZDE

Změna ano, ale jaká

Že se zákon má změnit, a to co nejdříve, se zatím shodují zástupci koalice i opozice z kontrolního výboru sněmovny. To ale ještě zdaleka nic neznamená.

Vytrvalci. Sněmovna jedná s přestávkou na oběd už od devíti hodin ráno.
Vytrvalci. Sněmovna jedná s přestávkou na oběd už od devíti hodin ráno. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Členové Parlamentu se nakonec mohou rozhodnout stejně, jako se dosud rozhodovali o omezení své imunity nebo o svých platech. Jednoduše to nechat postaru.

"Aby to bylo spravedlivé, strany by měly fungovat jako firmy, které kontroluje finanční úřad. Takto kontrolují samy sebe," míní někteří politici. Finanční úřady dnes sice mohou zkontrolovat hospodaření stran, protože ty odevzdávají daňová přiznání. S výročními zprávami to ale nemá žádnou souvislost.

"Možná by se dalo jednat s komorou auditorů, aby jako nezávislí kontrolovali celé zprávy," míní Ježek. "Nebo zpřísnit celý zákon natolik, aby strany odevzdávaly zprávy, jako musí každý podnikatel - v termínu a bez chyb," soudí Koníček.

 

Právě se děje

Další zprávy