Sněmovna: Na seznam drog přibudou ty syntetické

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 3. 2011 19:01
Podrobně sledujeme úterní jednání Poslanecké sněmovny
Poslanecká sněmovna má v úterý napilno
Poslanecká sněmovna má v úterý napilno | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - KSČM i ČSSD chtěla na dnešní jednání Poslanecké sněmovny prosadit mimořádný bod, při kterém měl premiér Petr Nečas vysvětlit páteční zásah Vojenské policie v České televizi.

"Pokud nebude vysvětlení uspokojivé, hodlají komunisté začít sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě," hřímal předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Jenže koalice návrhy opozice shodila ze stolu a o zásahu ozbrojeného komanda v ČT jednat odmítla.

Stejně tak ČSSD nevyšel pokus rozpoutat debatu o kauze ProMoPro, tedy o sporných zakázkách v době českého předsednictví EU.

V průběžně aktualizované reportáži vám přineseme informace o všem podstatném, co se dnes bude v Poslanecké sněmovně odehrávat:

V seznamu návykových látek přibudou další nové syntetické drogy. Poslaneckou novelu dnes jednomyslně schválila zrychleně už v prvním čtení sněmovna. V příslušném zákonu přibude celkem 33 látek. Jde o reakci na prudký nárůst nabídky nových narkotik hlavně na severu Moravy. Předloha míří do Senátu. Nové syntetické drogy se šíří v Evropě podle předkladatelů už asi tři roky. Protože nejsou na seznamu omamných a psychotropních látek, nakládání s nimi není trestné. Látky přitom prý představují závažné riziko a mohou vést až k úmrtí uživatelů.

ČSSD při novém jednání o vládním balíčku sociálních škrtů předloží v parlamentu pozměňovací návrhy k některým bodům vládních novel. Chce se tak pokusit upravit alespoň ty části balíčku, které považuje za nejproblematičtější. Řekl to úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Týká se to podle něj například omezení sociálního příspěvku pro rodiny s dětmi či snížení podpory v nezaměstnanosti lidem, kteří skončí dohodou nebo dají výpověď. Sobotka také vládě vyčetl, že se údajně znovu chystá prosadit své návrhy silou, bez komunikace s opozicí.

Poslanci poslali do závěrečného schvalování novelu zákona o střetu zájmů. ČSSD jí chce docílit toho, aby placení zastupitelé neměli nárok na odměny v orgánech firem ovládaných jakýmkoli způsobem kraji, městy nebo obcemi. Do třetího čtení směřuje rovněž vládní předloha, která mimo jiné mění pravidla pro zabavování drog. Poslanci k nim v dnešním druhém čtení neměli žádné pozměňovací návrhy.

Do novely zákona o ochraně veřejného zdraví se zřejmě nedostanou ustanovení o povinných zdravotních prohlídkách cizinců, kteří chtějí pobývat v Česku delší dobu. Součástí zákona se nestanou ani změny v organizaci zdravotních ústavů. Do předlohy se měly dostat na základě požadavku sněmovního zdravotnického výboru. Poslanci je ale při dnešním druhém čtení navrhli opět vypustit. Rozhodne se při závěrečném schvalování novely, které se může uskutečnit už příští týden.

Novelu, díky níž Vysočina jako správní region změní svůj název na Kraj Vysočina, zřejmě schválí poslanci ještě v březnu schválí. Navrhli do novely doplnit pouze pasáž o zachování právní kontinuity kraje a zavést tříměsíční přechodnou lhůtu pro provedení změny. Novelu navrhli krajští zastupitelé Vysočiny s cílem vyřešit problémy, které souvisejí například s používáním názvu kraje při komunikaci s úřady veřejné správy.

Odmítavý postoj prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala k poslanecké kontrole hospodaření úřadu a jeho žaloba na sněmovnu znemožnily sněmovně její kontrolní činnost. Dnes to v přijatém usnesení odhlasovala sněmovna. Konstatuje v něm, že Dohnalova aktivita "způsobuje vážnou poruchu v činnosti orgánu veřejné moci". Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru se snaží zkontrolovat hospodaření úřadu již zhruba dva roky. Důvodem je údajné plýtvání penězi, kterého se prý dopustil prezident úřadu Dohnal. Dohnal ale jakékoli obvinění odmítá, jednu poslaneckou kontrolu odmítl již koncem roku 2009. Po loňských volbách se poslanci pokusili o totéž, ale opět neúspěšně.

ČSSD nevyšel ani druhý pokus vyslechnout ve sněmovně ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli sporným zakázkám při českém předsednictví EU, které byly uzavřeny s firmou ProMoPro. Sněmovna hlasy koalice nevyhověla žádosti, aby ministr poslance informoval o kontrole čerpání prostředků během předsednictví. Stejně postupovala i počátkem února. Vládní představitelé argumentovali již dříve tím, že záležitost je předmětem šetření protikorupční policie.

Jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru o vydání poslance VV Stanislava Humla k trestnímu stíhání se dnes neuskuteční, bude za týden. Řada členů výboru se podle jeho předsedy Jeronýma Tejce (ČSSD) ze zasedání omluvila, proto dohodli odklad. Sněmovna, které dá výbor doporučení, by měla o Humlovi rozhodnout příští týden ve středu.

Velké reorganizaci úřadů práce už nic nebrání. Sněmovna hlavně hlasy koalice dnes přehlasovala prezidentovo veto příslušného zákona. Místo desítek samostatných úřadů práce se stovkami poboček vznikne ředitelství v Praze a pracoviště v krajích a v pověřených obcích. Koalice si od toho slibuje například úspory peněz. Podle Václava Klause je předloha nedomyšlená a posílí byrokracii.
Čtěte více: Sněmovna přehlasovala veto Klause, superúřad práce bude

Vládní koalice odmítla návrhy KSČM a ČSSD, které požadovaly zařazení mimořádného bodu o zásahu Vojenské policie v České televizi. "Dokud nebude záležitost vyšetřena, není co vysvětlovat," poznamenal šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.
Čtěte více: KSČM chce kvůli ČT shodit vládu, začíná sbírat podpisy

Sněmovna je po dnešku opět kompletní. Na začátku březnové schůze složil slib někdejší ústecký primátor Jan Kubata, který v dolní komoře nahradil někdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče (oba ODS). Gandalovič se začátkem měsíce mandátu vzdal, míří na místo velvyslance ve Spojených státech. Kubata před zahájením schůze převzal od předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) osvědčení o zvolení. Následně zánik Gandalovičova mandátu a vznik Kubatova mandátu projednal příslušný sněmovní výbor. Kubata se musí vzdát funkce prvního náměstka ministra spravedlnosti, protože podle zákona o střetu zájmů je s poslaneckým mandátem neslučitelná.
Více čtěte: Gandaloviče střídá ve sněmovně Kubata. Jsem rváč, říká

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka k návrhu KSČM: "V tuto chvíli bych nechtěl hovořit o tom, že bychom organizovali hlasování o nedůvěře vládě. Budeme chtít nejprve zařadit příslušný bod a potom je další alternativou svolání mimořádné schůze, kde by se toto téma otevřelo," řekl. Pokud by koalice debatu a případně i mimořádnou schůzi znemožnila, ČSSD zváží další postup, uvedl Sobotka.

Poslanci Věcí veřejných podpořili podobu důchodové reformy a zvýšení daně z přidané hodnoty, jak se na ní dohodly špičky koalice minulý týden. Nejmenší vládní strana bude trvat na plném dorovnání dopadů růstu DPH pro rodiny s dětmi a důchodce a odstranění výjimek ve prospěch loterijních firem, řekla předsedkyně sněmovní frakce VV Kristýna Kočí.

Celníci pravděpodobně budou moci používat proti agresivním jedincům nově používat elektrické paralyzéry nebo takzvané zásahové výbušky. Při kontrole automobilů budou moci využívat speciální rentgenovou techniku. Umožnit to má novela, kterou dnes doporučil beze změn schválit senátní hospodářský výbor.

Sněmovna by se měla podle opoziční KSČM zabývat pátečním zásahem Vojenské policie v České televizi. Na nadcházející schůzi budou komunisté chtít zařadit bod, v němž by měl záležitost vysvětlit premiér Petr Nečas (ODS). Pokud to poslanci odmítnou nebo vysvětlení nebude uspokojivé, KSČM se bude snažit vyvolat schůzi dolní komory k vyslovení nedůvěry vládě.

Pokud se komunistům nedostane dostatečného vysvětlení ve sněmovně, začnou sbírat podpisy za svolání schůze s hlasováním o vyslovení nedůvěry koaličnímu kabinetu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Potřeba jsou podpisy 50 poslanců, komunistů je 26. Museli by proto získat také podpisy sociálních demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy