Sněmovna přehlasovala veto Klause, superúřad práce bude

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 3. 2011 16:03
Reorganizace úřadů práce má zelenou, platit začne od dubna
Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna pohodlnou většinou přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a definitivně schválila plán vlády na velkou reorganizaci úřadů práce. Pro zvedlo ruku 107 poslanců.

Kromě přítomných koaličních členů sněmovny hlasovali pro i dva sociální demokraté. Jinak byla opozice proti.

Zákon zavádí jedno pražské ředitelství úřadu práce, 14 krajských poboček a pak kontaktní místa v 226 pověřených obcích. Dosud to bylo 77 samostatných úřadů práce, 250 pracovišť a zhruba 400 poboček státní sociální podpory.

"Je to zefektivnění státní správy," prohlásil ve sněmovně ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), když žádal poslance o přehlasování prezidentova veta.

Prezident Václav Klaus vrátil zákon sněmovně s tím, že je nesystémový a nedomyšlený a navíc posiluje byrokracii tím, že vytváří další nový centrální úřad.

"Změna institucionálního uspořádání úřadů práce by měla avizovanou či připravovanou transformaci v oblasti sociální politiky a politiky zaměstnanosti ukončit, a nikoli být na jejím počátku," zdůvodnil své veto před časem prezident.

Zákon, který začne platit od dubna, už před prezidentem vrátil sněmovně převážně levicový Senát. I tehdy jej koalice hlasy svých poslanců přehlasovala.

 

Právě se děje

Další zprávy