KSČM chce kvůli ČT shodit vládu, začíná sbírat podpisy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 3. 2011 17:21
Koaliční strany odmítly opozici vysvětlil páteční zásah Vojenské policie v České televizi
Opozice chtěla informace od premiéra i ministra obrany
Opozice chtěla informace od premiéra i ministra obrany | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna v úterý hlasy vládních poslanců odmítla požadavky opozice, aby premiér Petr Nečas nebo ministr obrany Alexandr Vondra (oba ODS) vysvětlovali okolnosti pátečního zásahu Vojenské policie v České televizi.

KSČM už ohlásila, že se kvůli tomu bude snažit vyvolat schůzi dolní komory k vyslovení nedůvěry vládě. Podpisy poslanců začne shánět už ve středu a pokračovat v tom hodlá i příští týden.

ČSSD, kterou čeká o víkendu celostátní sjezd, o takové reakci zatím neuvažovala, navrhne nejspíš projednání zásahu na mimořádné schůzi sněmovny.

Komunisté chtěli informaci o okolnostech zásahu přímo od premiéra. "Ten způsob provedení, ta cesta s kanonem na vrabce, nás vede k úvaze, že zásah musel mít politické krytí vyššího řádu," zdůvodnil požadavek předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. ČSSD by se spokojila s vystoupením Vondry.

"Nevidím důvod, aby taková věc byla předmětem jednání Poslanecké sněmovny předtím, než dojde k jasnému vyšetření," řekl novinářům předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Prostor pro vysvětlení okolností zásahu je podle něj ve sněmovním výboru pro obranu a bezpečnost, který si už debatu na toto téma naplánoval.

Komunisté ještě před začátkem schůze pohrozili, že pokud jim sněmovna nevyhoví, začnou sbírat podpisy za svolání schůze s hlasováním o vyslovení nedůvěry koaličnímu kabinetu.

Potřeba jsou podpisy 50 poslanců, komunistů je 26. Museli by proto získat také podpisy sociálních demokratů.

Prohlédněte si fotogalerii ze zásahu

"Další alternativou je svolání mimořádné schůze, kde by se toto téma otevřelo," řekl novinářům úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud by koalice debatu a případně i mimořádnou schůzi znemožnila, ČSSD zváží další postup, uvedl.

Vládní Věci veřejné vnímají zásah v České televizi ve dvou rovinách, upozornil jejich místopředseda sněmovního volebního výboru Petr Skokan. V té právní je podle něj potřeba vyjasnit, jaký byl původní požadavek na státního zástupce, co ten požadoval po soudci a co soudce vtělil do svého povolení.

"Teprve podle toho bude lze posoudit přiměřenost zásahu," uvedl Skokan s tím, že o vysvětlení požádal kromě ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) i ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy