Gandaloviče střídá ve sněmovně Kubata. Jsem rváč, říká

Kateřina Eliášová
15. 3. 2011 11:06
Exprimátor Ústí nad Labem byl náměstkem ministra spravedlnosti
Jan Kubata sepsal svůj život do stostránkové knihy na křídovém papíře
Jan Kubata sepsal svůj život do stostránkové knihy na křídovém papíře | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do sněmovny míří nový poslanec, exprimátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS). Ve funkci nahradí stranického kolegu Petra Gandaloviče (ODS), kterého prezident jmenoval velvyslancem ve Spojených státech.

Kubata vlastně Gandaloviče střídá ve funkci podruhé. Před pěti lety po něm převzal post ústeckého primátora.

Město vedl celé čtyřleté volební období, rezignoval loni v říjnu, když v kariérním žebříčku postoupil na post prvního náměstka spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Opustil rovněž všechny posty ve statutárních orgánech společností spjatých s městem.

Divím se Šlégrovi, kam ho to zaneslo

Osvědčení o zvolení poslancem předá Kubatovi předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová v úterý odpoledne poté, co Kubata předá mandátovému a imunitnímu výboru prohlášení, že není ve střetu zájmů. Právě kvůli svému zvolení musí odejít z ministerstva spravedlnosti, obě funkce jsou podle zákona neslučitelné.

Do sněmovny po hokejistovi Jiřím Šlégrovi míří další významný sportovec. Kubata Českou republiku reprezentoval jako junior v běhu na lyžích, stal se několikanásobným mistrem republiky.

Právě na Šlégrovu adresu před dvěma lety ve své knize "Jsem rváč" poznamenal, že se nestačí divit, kam jej to zaneslo v politice. Šlégr stejně jako on kandidoval loni za Ústecký kraj, uspěl však napoprvé a stal se poslancem.

Mimochodem Kubata nikdy nepřiznal, kolik jeho stostránková kniha na křídovém papíře s mnoha fotografiemi stála. Připustil, že šest set tisíc mu na ni dali tři jeho přátelé, podnikatelé Roman Kübelbeck, Michal Soukup a Leoš Kulda.

Kubata v knize formou rozhovoru mapuje celý svůj život. Knížka je neprodejná, ústecký exprimátor ji rozdával při své kampani a objevila se i na kongresu ODS v roce 2009.

Proti Topolánkovi

Právě tam se před dvěma lety poprvé Kubata postavil proti Mirkovi Topolánkovi a hlasitě kritizoval jeho způsob vedení strany. Namísto něj tlačil právě Petra Gandaloviče, Topolánek však svůj post ustál.

Ústecké buňce v čele s Kubatou se nepodařilo prosadit v tajném hlasování svolání mimořádného volebního kongresu. Se svou kritikou uspěl Kubata vlastně několik měsíců nato, když i svým hlasem napomohl odchodu Mirka Topolánka z čela strany.

Kubatovu kariéru provází i pochybnosti. Zejména co se týče předražování zakázek. Kubata však veškerá nařčení odmítal. "Kdo se chce v Ústí ucházet o veřejnou zakázku, musí podat nabídku zcela v souladu se zákonem a musí být nejlevnější," tvrdil coby primátor.

Na nesrovnalosti v zadávání zakázek v Ústí nad Labem však upozornil i antimonopolní úřad, který město pokutoval za netransparentní "losovačku" 300 tisíci korunami. Šlo o zakázku na rekonstrukci centra města za 139 milionů korun. Případ se odehrál v únoru 2005, tedy v době, kdy byl Kubata ještě finančním náměstkem primátora.

Loni se rozhodl, že si zpětně ze svého zaplatí pobyt na filmovém festivalu v Karlových Varech. Kubata patřil mezi několik politiků, u nichž Aktuálně.cz zjistilo, že se nechali ve Varech hostit za peníze firem, které festival sponzorují.

 

Právě se děje

Další zprávy