Klaus vetoval koaliční zákon o "superúřadu" práce

Domácí Domácí
23. 2. 2011 16:06
Podle prezidenta je příliš byrokratický a slíbené úspory nepřinese
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval zákon, který chtěl sjednotit úřady práce pod jedno hlavní ředitelství. Novela se tak znovu vrátí k přepracování do Poslanecké sněmovny.

Ta přitom o prosazení zákona musela již dříve tvrdě bojovat, když navzdory kritice opozice přehlasovala senátní odmítnutí návrhu.

Podle Klause je zákon především nesystémový a nedomyšlený.

"Změna institucionálního uspořádání úřadů práce by měla avizovanou či připravovanou transformaci v oblasti sociální politiky a politiky zaměstnanosti ukončit, a nikoli být na jejím počátku," vysvětlil své veto prezident.

Hlava státu také dodává, že zákon pouze vytváří další nový centrální úřad a tím posiluje byrokracii.

Nová struktura nebude podle něj účelnější a pružnější, ale složitější. Také předpokládané úspory pokládá prezident za fikci. "Zkušenosti s vytvářením nových úřadů nás již mnohokrát přesvědčily o opaku," uvedl. Klaus soudí, že důvody přijetí zákona jsou "spíše zájmové než věcné".

Zákon o úřadu práce vetoval už Senát. Sněmovna jej hlasy koaličních poslanců přehlasovala. O osudu předlohy koaličních poslanců rozhodne dolní komora na schůzi, která začne 15. března. Zákon má platit od dubna.

V současnosti existuje 77 samostatných úřadů práce s 250 pracovišti zaměřenými na zaměstnanost a se zhruba 400 pobočkami státní sociální podpory. Podle návrhu zákona vznikne pražské ředitelství úřadu práce, 14 krajských poboček a kontaktní pracoviště ve 226 pověřených obcích.

 

Právě se děje

Další zprávy