Smlouva o radaru byla zveřejněna. Přečtěte si ji

Red Dom
9. 7. 2008 13:08
Uvnitř: kompletní znění dohody
Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová právě podepsali smlouvu o radaru
Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová právě podepsali smlouvu o radaru | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kompletní text česko-americké dohody o zřízení radarové základny v Česku je veřejný. Česká strana jej uvolnila necelých čtyřiadvacet hodin poté, co ho podepsali ministři zahraničí obou zemí. 

Američané se v dohodě zavazují, že začlení radar do systému Severoatlantické aliance, což byl požadavek Strany zelených. Velení a řízení protiraketového systému však zůstane výhradně v režii USA.

"Spojené státy mají plně v úmyslu, aby systém protiraketové obrany Spojených států byl schopný operační součinnosti s rozvíjejícími se schopnostmi protiraketové obrany NATO a aby byl jejich nedílnou součástí," píše se doslova ve smlouvě.

Přečtěte si kompletní text dohody ZDE

Česká republika si na jejím základě ponechává plnou suverenitu nad radarovou stanicí, která také zůstane jejím majetkem. Spojené státy dostávají pouze svolení k jejímu užívání. Majetkem Česka budou i veškeré další objekty, které na základně vzniknou.

"Aniž by byla dotčena její plná suverenita a kontrola nad jejím územím a vzdušným prostorem, Česká republika poskytuje Spojeným státům užívání území České republiky a jakýchkoli zařízení na tomto území se nacházejících v prostoru, který nesmí překročit prostor vymezený na mapě obsažené v Příloze této Dohody," uvádí smlouva.

Podle textu dohody bude moci být na základně v jakýkoliv okamžik maximálně 250 amerických vojáků. Přesné podmínky jejich působení však stanoví až druhá smlouva SOFA.

Čeští představitelé mají zajištěn okamžitý přístup na radarovou stanici. Naopak s návštěvami činitelů dalších zemí musí výslovně souhlasit Česká republika i Spojené státy.

Na základně bude přítomen český velitel, který bude mít k dispozici veškeré informace o tom, co zkoumá a co zjistil americký radar.

Dohoda byla sjednána na dobu neurčitou. Vypovědět ji může jedna ze stran písemně. V takovém případě pozbude smlouva platnosti rok od doručení výpovědi diplomatickou cestou. Od té chvíle budou mít Američané rok na to, aby základnu vyklidili.

 

Právě se děje

Další zprávy