Směr předčasné volby: Připouští je ČSSD i TOP 09

Jakub Novák
19. 6. 2013 12:01
Předčasným volbám se podle slov ČSSD nebrání ani TOP 09
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Sto dvacet hlasů, rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby - tento scénář je podle posledního vývoje blíže skutečnosti, než by se mohlo ještě začátkem týdne zdát.

Vyplývá to ze závěrů středeční schůzky mezi zástupci TOP 09 a ČSSD.

"Jednali jsme se zástupci TOP 09 o našich zastávaných pozicích - my trváme na rozpuštění Poslanecké sněmovny. A jednoznačně jsme se shodli na tom, že je v zájmu ČR, aby byla současná situace rychle vyřešena. Shodli jsme se také na tom, že v určité situaci a za určitého vývoje může dojít k rozpuštění sněmovny a předčasným volbám," uvedl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Babí léto s předčasnými volbami

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce by k hlasování o rozpuštění sněmovny mohlo dojít mezi 15. až 20. červencem. V takovém případě by se předčasné volby uskutečnily zřejmě do konce září, v nejzazším případě na začátku října.

Šéf poslanců TOP 09 - STAN Petr Gazdík jednání mezi oběma stranami popsal jako víceméně "technické, týkající se možností a dat".

"Měly by být známy nějaké termíny, aby měl každý poslanec alespoň přibližnou kostru toho, jaký by mohl být další vývoj," konstatoval Gazdík. On sám možnost předčasných voleb označil za možnost, k níž by strana přistoupila v případě, že by se z jakýchkoli důvodů nepodařilo sestavit pravicovou vládu rozpočtové odpovědnosti.

"To, co nechceme, je agonie," upozornil Gazdík například s odkazem na nutnost řešit následky povodní či vyjednávat s Evropskou komisí o dalším programovém období.

Navzdory vyhrocenosti situace však žádná jednání podle jeho slov neproběhnou, dokud ODS nepředstaví jméno svého kandidáta na premiéra.

 

Právě se děje

Další zprávy