Nečasova demise ČSSD nestačí, chce rozpustit sněmovnu

Jakub Novák
18. 6. 2013 15:40
ČSSD nepokládá za možnou jinou variantu, než jsou předčasné volby
Jeroným Tejc (ČSSD).
Jeroným Tejc (ČSSD). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Navzdory tomu, že vzhledem k rezignaci premiéra Petra Nečase padl pod stůl návrh opozice na vyvolání nedůvěry vládě, bude dolní komora řešit, zda dojde k jejímu rozpuštění.

V úterý před jednáním Poslanecké sněmovny to řekl šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc.

"Myslíme si, že rezignace Petra Nečase není poslední věcí, která se v této souvislosti musí odehrát - není správné, aby zde znovu vznikla vláda na půdorysu té současné. Všichni naši poslanci proto jednomyslně podpoří rozpuštění Poslanecké sněmovny," řekl Tejc.

K tomu bude opozice potřebovat 120 hlasů poslanců a v příštích dnech a týdnech proto bude sociální demokracie hledat podporu napříč sněmovnou.

"Mohlo by se to stát již příští týden, volby bychom si představovali na začátku září," podotkl Tejc.

Druhý muž sociální demokracie a jihomoravský hejtman Michal Hašek následně vyvrátil, že by ČSSD přistoupila na jiné potenciální řešení než předčasné volby - tedy třeba možnost úřednického kabinetu, či sestavení vlády sociální demokracií za současného rozložení sněmovny.

"Sociální demokracie chce postupovat směrem k novým volbám, jiné alternativy nepřipouštíme," konstatoval Hašek.

Poslanci se po necelém týdnu vrátili k projednávání zákonů, které bylo zablokováno kvůli zásahu policie v sídle vlády a obvinění Jany Nagyové a tří exposlanců z ODS z korupce. Část koaličních zástupců uvažovala o přerušení červnové schůze dolní komory na týden hledání budoucího premiéra.

Poté, co Nečas opustil jak premiérské křeslo, tak funkci předsedy strany, se strany nedohodly ani na tom, zda by byly nejlepším řešením předčasné volby, jak prosazuje opozice, nebo pokračování vlády pod novým předsedou.

Prezident Miloš Zeman by chtěl znát řešení situace do konce tohoto týdne, na kdy si pozval zástupce parlamentních stran.

Opozici přišla ke sněmovně podpořit skupina odpůrců vlády, která před sídlem dolní komory sbírala podpisy za její rozpuštění.

V petičním stánku, který již od rána stojí na Malostranském náměstí, získali podle jednoho z organizátorů již stovky podpisů. Před vchodem do sněmovny se jim podepsalo asi 20 poslanců.

Na protější budovu připevnili nápis "Chceme nové volby, protože demise vlády nic neřeší". Vrcholem protestu, který ohlásily mimo jiné zdravotnické odbory spolu s dalšími iniciativami, má být od 17:00 demonstrace na pražském Klárově.

 

Právě se děje

Další zprávy