Šlouf dal Zemanovi milion na kampaň, úspěch nepřišel

Martina Machová Martina Machová
5. 4. 2011 13:39
Zemanovci mohou - co do výše darů - konkurovat parlamentním stranám
Miroslav Šlouf. Ilustrační foto.
Miroslav Šlouf. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lobbista Miroslav Šlouf loni daroval vzniklé straně svého přítele Miloše Zemana milion korun. Největším sponzorem ale byla společnost Impex Car corp, která přispěla 4,5 milionu korun.

Vyplývá to z výroční zprávy Strany práv občanů - Zemanovců, kterou - spolu s ostatními výkazy o hospodaření politických stran - zveřejnila Poslanecká sněmovna.

Běžná výše sponzorského daru se u strany, která zůstala se ziskem 4,33 procenta před branami parlamentu, pohybovala v řádu statisíců.

Mezi dalšími milionovými sponzory Zemanovci uvádí Drahomíra Medvedě, ředitele Incheby, jež spravuje pražské Výstaviště. Ten přispěl milionem korun. Stejnou sumu poslal do stranické kasy Zbyněk Fabík. O půl milionu více dal Zemanovcům Jiří Horyna a dva miliony pak Jan Chaloupka.

Zemanovci úspěšnější než Věci veřejné

Zatímco většina těch parlamentních partají zveřejnila své výsledky s předstihem, nyní je možné nahlédnout do účetnictví i těch zbylých.

Ze 178 v Česku registrovaných politických subjektů odevzdalo svou zprávu o hospodaření a zejména jménech sponzorů jen 96.

Právě Zemanovci na sebe upoutali pozornost díky značné přízni sponzorů. Ti jim poslali 37,4 milionu korun. Jen pro porovnání: obdobně velké Věci veřejné získaly 21,8 milionu korun. Další nováček, TOP 09, 57,5 milionu korun a socialisté 65,9 milionu.

Příjmy SPOZ činily 71,2 milionu korun, výdaje pak 70,9 milionu korun. Nejvíce se vydali Zemanovci při volbách, za kampaň zaplatili 60,4 milionu korun.

V jarních volbách do Poslanecké sněmovny skončili těsně pod hranicí volitelnosti, podzimní reparát v podobě senátních a komunálních voleb se jim nepovedl a boj o Prahu a Senát skončil fiaskem. Šlouf byl přitom lídr pražské kandidátky.

Podívejte se, jak strany hospodařily v minulých letech

 

Právě se děje

Další zprávy