Škrtat musí i Senát. Šetři se na úklidu či občerstvení

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 8. 2010 12:29
Škrty se dotknou i opravy Valdštejnského paláce, kde padají římsy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní škrty, kterým se oficiálně říká "vázání výdajů", dopadly i na zákonodárce.

Senát bude muset ještě letos uspořit 13,5 milionu korun, oznámil Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu kancléř František Jakub.

Rovnou navrhl odložit obměnu aut (úspora 2 miliony) a vyjednat s pojišťovnami slevy na pojištění vozů (čeká úsporu 800 tisíc).

Ušetřit hodlá i na výpočetní technice. Stávající senátoři tak prozatím mohou zapomenout na výměnu notebooků. "Počítám jen s nákupem notebooků pro nově příchozí senátory. A bude striktně dáno ´co notebook, to celé šestileté období´," prohlásil. Dosud se přitom laptopy obměňovaly zhruba každé čtyři roky.

Ušetříme i na Schwarzenbergovi

Škrtání se nevyhnulo nikomu. Až milion korun se má ušetřit na úklidu. Jakub senátory ujišťoval, že si nebudou muset kanceláře uklízet sami. "Spíš se to týká eliminace mimořádných úklidů po zvláštních akcích," vysvětlil.

Statisíce hodlá ušetřit na pohoštění (400 tisíc korun) či na nákupu protokolárních darů (více než čtvrt milionu).

A Senátu odlehčili i Alexandr Vondra a Karel Schwarzenberg, kteří se stali ministry. Kancléř si tak pochvaloval, že teď už je platí někdo jiný.

Členové hospodářského výboru škrty schválili bez větších námitek. Víc je zajímalo chystané krácení rozpočtu na příští rok. Vláda sice ještě návrh nemá hotový, ale už teď je jasné, že i v Senátu klesne objem peněz na mzdy o 10 % u zaměstnanců a o 5 % u senátorů.

Příští rok bude ještě hůř

"Je to těžká zpráva, tak razantní snížení rozpočtu," povzdechl si senátor Vítězslav Jonáš z ODS.

Škrty se dotknou i opravy Valdštejnského paláce, kde padají římsy. Oprava přijde na 20 až 25 milionů. "Museli jsme ji rozdělit do více let," informoval senátory kancléř.

Debata se jednu chvíli stočila i na úspory při vytápění. Senátoři se tak zabývali otázkou, zda není v prostorách horní komory moc zima, nebo moc horko.

Nelibost vyvolal návrh vládní koalice, která by ráda zdanila náhrady zákonodárců. "Protestuji proti masochistickým výkřikům z Poslanecké sněmovny 'už aby se ty náhrady konečně zdanily!'. To je na rozbití hlavy," nebral si servítky Petr Pakosta (ODS), který tvrdil, že pokud zdaní honorář za expertizu, doplatí rozdíl z už zdaněného platu.

Celkově ale senátorům nezbývá, než letošní škrty přijmout a smířit se i s krácením na příští rok. O státním rozpočtu rozhoduje podle Ústavy jen sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy