Za stav financí může Kalousek, kritizuje ČSSD ministra

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 7. 2010 12:17
Vláda chce možná zvláštní daň na stavební spoření, varuje Lidový dům
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní rozkol kvůli zmrazování výdajů ministerstev poskytl opoziční ČSSD vítanou munici. Sociální demokraté se pustili do kritiky především ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

"Zažili jsme zvláštní představení, kdy to vypadalo až na rozpad," komentoval úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka středeční jednání kabinetu Petra Nečase.

"Pak vláda přijala usnesení a následně každý vykládal to usnesení jinak. Jinak ministr financí, jinak ministr vnitra a jinak ministr školství," nechal se slyšet.

Právě ministři za Věci veřejné nejvíce kritizovali Kalouskem navrhované úspory. Nakonec dostali slib, že se k financím vláda do konce září ještě vrátí. Nadále ovšem hrozí, že pokud nedojde ke korekcím, mohou se proti rozpočtu na příští rok postavit ve sněmovně i poslanci za Věci veřejné.

ČSSD: Viníkem je Kalousek... A taky krize!

Podle Sobotky může právě Miroslav Kalousek za to, že v letech 2007 až 2009 prosadil coby ministr financí některé daňové reformy, které snížily příjmy státního rozpočtu. Konkrétně sociální demokraté vyjmenovali snížení daní firmám nebo snížení odvodů na sociálním pojištění.

Vedení ČSSD ovšem připustili, že za část propadu může i ekonomická krize. Celkem ztráty příjmů strana vyčíslila na více než 89 miliard korun.

Zároveň socialisté vyzvali vládu, aby urychleně předložila návrh rozpočtu na příští rok a případně zákony, které bude chtít prosadit ještě do konce roku, tak, aby byl schodek rozpočtu 2011 nižší.

"Je nepochopitelné, proč vláda nic nedělá," prohlásil ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. Podle něj se pokusí vládní koalice ještě letos prosadit zvláštní daň na stavební spoření, snížení některých sociálních dávek, případně zvýšení DPH.

"Definitivní potvrzení nemám," přiznal. "Nevíme, co nakonec udělají, máme jenom různé balónky a mlžení."

Faktem zůstává, že podle stávajících pravidel má vláda návrh rozpočtu předložit Poslanecké sněmovně do 30. září. A má být sestaven na základě stávajících zákonů.

Bitva o úspory znovu příští týden

Boj o faktické škrty ovšem ve vládě neskončil. Miroslav Kalousek připustil, že resorty s velkými výdaji na mzdy (především vnitro a školství - pozn. red.) by mohly dostat úlevu. Zatím podle informací Aktuálně.cz resort financí hledá způsob, kde naopak škrtat víc, aby uspořil chybějících 28 miliard.

Nejvíce mají spořit vnitro, školství a doprava, které spravují ministři za Věci veřejné, a také zemědělství v čele s Ivanem Fuksou z ODS. Ten už oznámil, že škrty budou drastické, ale že cestu najde.

Už příští středu zřejmě vláda znovu projedná úspory na méně problematických resortech - tedy na dopravě a zemědělství. O týden později mají přijít na řadu vnitro a školství.

 

Právě se děje

Další zprávy