Škromach: Poslední kapka byla porada s manželkou

Martina Machová Martina Machová
8. 11. 2013 19:50
Rozhovor s bývalým místopředsedou Zdeňkem Škromachem o jeho odchodu z vedení ČSSD
Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD v Ostravě.
Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD v Ostravě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zdeněk Škromach byl nejdéle sloužící místopředseda ČSSD a českých politických stran po listopadu 1989 vůbec.

Po dvoutýdenním maratonu vysvětlování, co dělal v Lánech a že není "pučista" ve čtvrtek večer rezignoval, v pátek pak dokonal své rozhodnutí formálně a na sociálních sítích poslal vzkaz: "Poslední pohled z oken Lidového domu, kafíčko, předat rezignaci na funkci místopředsedy a sluníčkovým polednem po D1 na moji Moravěnku. Hezký den."

V rozhovoru pro deník Aktuálně.cz pak alespoň z části a velice opatrně nastínil, jaké jsou jeho následující plány. "V tuto chvíli nezvažuji žádné kandidatury ve chvíli, kdy jsem rezignoval. Bude hodně času přemýšlet o formě působení v rámci sociální demokracie," odpověděl na dotaz, zda se do vedení ČSSD chystá vrátit. Nebylo by to totiž poprvé, Škromach totiž již jednou své místopředsednické místo po prohraném souboji o vliv v ČSSD opustil.

K samostatné rezignaci oddělené formou i časem od svých kolegů Michala Haška a Jeronýma Tejce pak dospěl sám. Poslední pomyslnou kapkou pak podle něj byla porada s manželkou. 

A.cz: Jak si nyní představujete své působení v sociální demokracii?

Zdeněk Škromach: Vzhledem k tomu, že funkce místopředsedy strany byla moje jediná funkce a tento princip ctím celoživotně, tak zůstanu řadovým členem sociální demokracie a uvidíme časem, jestli se to změní, nebo jestli to tak zůstane.

Teď jsem rezignoval, víc neřeším

A.cz: Chtěl byste znovu usilovat o post místopředsedy? Předseda Sobotkapožaduje svolání sjezdu koncem února příštího roku.

Vedení ČSSD v roce 2007. Zůstal v něm jediný.
Vedení ČSSD v roce 2007. Zůstal v něm jediný. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V tuto chvíli nezvažuji žádné kandidatury, když jsem nyní rezignoval. Bude hodně času na to přemýšlet o formě působení v rámci sociální demokracie.

A.cz: A co tedy chcete dělat. Chcete pracovat na programu sociální demokracie, nebo něco úplně jiného?

V tuto chvíli nad tím příliš neuvažuji. Tyto věci budou spíše záležitostí vedení strany a samozřejmě své zkušenosti a znalosti rád poskytnu ve prospěch sociální demokracie, pokud o ně bude zájem.

A.cz: Myslíte, že onen slibovaný sjezd skutečně bude a že je ještě potřeba?

Neumím to posoudit. Myšlenka sjezdu se objevila po volbách, ale jestli to ústřední výkonný výbor schválí, nebo ne, to bude otázkou, protože samozřejmě kromě finančních nákladů by to spustilo celý kolotoč okresních a krajských konferencí, které v současnosti již běží. V některých případech by během několika týdnů museli proběhnout znova.

Bude to věc strategie vedení strany - zda je potřeba svolávat sjezd nebo doplnit vedení strany dalšími místopředsedy na ústředním výkonném výboru, který také tuto pravomoc má.

A.cz: A podle vás? Co by bylo lepší pro ČSSD?

Vzhledem k tomu, že dnes nejsem ve funkci, kde bych o tom rozhodoval, tak mám tu výhodu, že to nemusím řešit.

A.cz: Sice už nejste místopředseda, ale stále jste zkušený politik sociální demokracie, tak určitě na to máte názor.

Myslím, že budu akceptovat názor, který bude sdílet vedení strany v této věci.

Ven z vedení Senátu? Neslyšel jsem

A.cz: Budete chtít zůstat místopředsedou Senátu?

Nikde jsem nezaregistroval ve výzvách, že by se týkaly něčeho jiného než mé stranické funkce.

A.cz: Takže ani kolegové na klubu nebo předseda Senátu Milan Štěch vám nic nenaznačovali?

Bohuslav Sobotka s Milanem Chovancem, jehož rezignaci (byť byl v Lánech) nechce.
Bohuslav Sobotka s Milanem Chovancem, jehož rezignaci (byť byl v Lánech) nechce. | Foto: Ludvík Hradilek

Nic takového jsem neslyšel.

A.cz: Rezignoval jste již včera večer v přímém televizním přenosu, vaši kolegové Michal Hašek a Jeroným Tejc až dnes ráno, proč jste volili tento způsob.

Nemůžu mluvit za jiné, jen sám za sebe. Rozhodl jsem se tak sám na základě vlastního uvážení. Myslím, že jsem dospělý chlap a umím se rozhodovat.

A.cz: Mluvil jste s nimi o tom, radili jste se?

Mluvil jsem se spoustou lidí, se kterými jsem si korigoval názory na to, jak vidí celou situaci. Konečné rozhodnutí je ale stejně na vás a myslím, že nemá cenu to dále řešit.

A.cz: Co byla poslední kapka? Bylo to jednání vedené ČSSD na Hodonínsku (mateřská stranická buňka Zdeňka Škromacha, kde prohrál hlasování o podpoře, pozn. red.)

Porada s mou ženou.

Na kampani na jižní Moravě v roce 2002.
Na kampani na jižní Moravě v roce 2002. | Foto: Aktuálně.cz

Se Zemanem naposledy v Lánech

A.cz: Mluvil jste s Bohuslavem Sobotkou poté, co jste rezignoval, nebo krátce před tím?

Neměli jsme příležitost se potkat. Předpokládám, že se s ním uvidím v sobotu na okresní konferenci v Hodoníně.

A.cz: A s Milošem Zemanem?

S Milošem Zemanem jsem se viděl naposledy v Lánech.

A.cz: Co se dá nyní očekávat od ÚVV, když jste všichni rezignovali?

Předpokládám, a byl to i jeden z hlavních důvodů mého rozhodnutí - uklidnění situace a vytvoření prostoru, aby se stranické orgány nezabývaly tím, koho vyzvou nebo podpoří, ale aby se zabývaly povolební situací, která vzhledem k volebnímu výsledku není jednoduchá, a snažily se najít taková řešení, aby se z toho mála vydolovalo co nejvíce.

Očekávám, že to bude výstup z ústředního výkonného výboru, protože jsem trochu postrádal tyto postoje a výstupy k výsledku voleb a případně názory na způsob vedení povolebního vyjednávání ve stanoviscích stranických orgánů, které v posledních dnech zasedaly. Myslím, že by byla škoda, kdyby se soustředily jen na personální věci než na ty zásadně politické, které do této doby určitě patří.

A.cz: Souhlasíte s výzvou Michala Haška a Jeronýma Tejce, že by měl rezignovat i Milan Chovanec, který byl zodpovědný za program, nebo Lubomír Zaorálek zodpovědný za stranický program?

Respektuji jejich názor, stejně jako respektuji názor Slávka Sobotky. Zachovávám si ale svůj vlastní názor a postoj, který jsem prezentoval.

A.cz: Myslíte tedy, že by Milan Chovanec měl rezignovat také?

Je na svědomí každého, aby posoudil svou roli a svou odpovědnost za výsledek voleb. Milan Chovanec byl volebním manažerem, ale jak se rozhodne, mi nepřísluší hodnotit.

 

Právě se děje

Další zprávy