Tři rezignace Sobotkovi stačí, nechce rozstřílet vedení

Domácí Domácí
Aktualizováno 8. 11. 2013 11:36
Dva účastnící lánské schůzky vyzvali k rezignaci vedení strany kvůli volebnímu výsledku.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Možná by mohl ve vedení strany i někdo zůstat.

Zhruba těmito slovy reagoval šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka na výzvy svých - teď už bývalých - zástupců Michala Haška a Jeronýma Tejce, kteří v pátek ráno rezignovali na své funkce.

Hašek a Tejc sice dostali nálepku pučistů a těch, kteří se pokusili dle hradního diktátu odstřelit svého předsedu, rezignaci ovšem zdůvodnili nepříliš slavným volebním výsledkem ČSSD. A ke stejně "zodpovědnému kroku" vyzvali i další místopředsedy partaje Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka.

Sobotka kontroval, že rezignaci Chovance ani Zaorálka nežádá.

"Je nutno rozlišit lidi, kteří se pokusili o jakýsi převrat ve vedení strany, dostali nás do této krize a poškodili v očích občanů... Nevidím důvod, proč by z ČSSD měli odcházet další funkcionáři," řekl Sobotka.

Zaorálek: Je to kuriózní

Místopředseda a volební manažer ČSSD Milan Chovanec Aktuálně.cz řekl, že "je připraven složit účty na mimořádném sjezdu strany, jenž má být svolán v nejbližší době."

Lubomír Zaorálek výzvu k rezignaci za výsledky voleb odmítá.

"Žádný důvod k rezignaci nevidím. Já jsem si nevšiml, že by mě kdokoliv z okresů či krajů k rezignaci vyzval. Nikdo jiný než tito dva pánové mě k něčemu takovému nenutí. Jejich výzvu považuji za kuriózní," řekl.

Jako další důvod, proč nemíní v tuto chvíli rezignovat, uvedl, že nyní je potřeba jednat o vládě, a kdyby všichni rezignovali, neměl by kdo vyjednávat. Proto nemíní odejít z vedení strany i s vlastním vědomím, že výsledek voleb považuje za nedostatečný a uznává, že to nebyl úspěch.

Podle Sobotky zklidnění situace a zahájení jednání umožnily už rezignace místopředsedů Haška, Zdeňka Škromacha a Tejce. Ti se provinili zejména tím, že nerespektovali usnesení výkonného výboru a pokusili se šéfa strany vyřadit z jednání o nové vládě, uvedl.

Kdo se přizná, ten si pomůže

Zatímco tato trojice lánskou schůzku nekomentovala nebo popírala, Chovanec její konání jako první přiznal.

Podle Sobotky je jeho a Zaorálkovo setrvání ve funkci zásadní pro stabilitu strany. "Není možné rozstřílet celé vedení sociální demokracie, aby strana ztratila schopnost vést jednání o vládě," uvedl předseda ČSSD.

Schůzky u prezidenta republiky Zemana, která se konala bezprostředně po volbách v sobotu 26. října, se zúčastnil ještě jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ten na členství v předsednictvu a výkonném výboru strany rezignoval na konci října.

 

Právě se děje

Další zprávy