"Pučista" Zimola opustí předsednictvo i výkonný výbor

ČTK Domácí ČTK, Domácí
31. 10. 2013 22:39
Zimola byl jedním z "pučistů" ČSSD, kteří se tajně sešli s prezidentem Zemanem.
Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice - Jiří Zimola, účastník utajované schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, ve čtvrtek večer rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD.

Předsedou jihočeské ČSSD zůstává.

Své rozhodnutí oznámil po zasedání krajského výboru strany, které trvalo téměř čtyři hodiny. Jihočeský hejtman a nově i poslanec Zimola se s dalšími čtyřmi stranickými kolegy - Michalem Haškem, Milanem Chovancem, Zdeňkem Škromachem a Jeronýmem Tejcem - se Zemanem sešel v den vyhlášení výsledků voleb. Někteří jejich straničtí kolegové míní, že právě kvůli lánské schůzce následně požadovali, aby předseda strany Bohuslav Sobotka rezignoval.

"Přeji si, aby tato má rezignace na vrcholné funkce v sociální demokracii byla občany vnímána jako osobní vyvození mých údajných prohřešků a aby tento krok přispěl ke zklidnění situace v sociální demokracii," řekl novinářům v Českých Budějovicích Zimola. Věří, že toto gesto také pomůže k sestavení silné vlády pod vedením ČSSD, která je vítězem předčasných parlamentních voleb.

Zimola dodal, že dnes seznámil členy krajského výkonného výboru sociální demokracie s jednotlivými kroky, které se děly bezprostředně po vyhlášení výsledku voleb. "Jsem rád, že mi bylo pečlivě nasloucháno, a jsem také rád, že členové krajského výkonného výboru měli možnost se k tomu vyjadřovat. A děkuji jim za to, že tak činili velmi korektně," uvedl Zimola ve svém prohlášení

 

Právě se děje

Další zprávy