Paroubek řekl jména do vlády. Chce i Kohouta s Pecinou

Eva Benešová
15. 4. 2009 23:55
Pověřenému premiérovi Fischerovi doporučil sedm lidí
Premiér Jan Fischer se dozvěděl, koho chtějí ve vládě socialisté
Premiér Jan Fischer se dozvěděl, koho chtějí ve vládě socialisté | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek odkryl karty a po večerní schůzce Janem Fischerem v Hrzánském paláci zveřejnil jména, která pověřenému premiérovi nové vlády navrhl do týmu, jenž přivede zemi k předčasným říjnovým volbám.

Paroubek dal Fischerovi návrhy na sedm členů vlády - podle původní dohody s předáky koaličních stran.

Jedno překvapení

Na post místopředsedy vlády a ministra zahraničí navrhuje Jana Kohouta, ministrem vnitra by měl být Martin Pecina. Jako ministra pro místní rozvoj ČSSD nominovala Rostislava Vondrušku, šéfem resortu průmyslu by měl být šéf Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek.

Martin Pecina
Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Na ministra práce a sociálních věcí navrhnul Paroubek Fischerovi Petra Šimerku, ministerstvo zemědělství by měl do předčasných voleb řídit Jakub Šebesta.

Ministrem pro evropské záležitosti by měl být Štefan Fülle. To bylo de facto jediné překvapení; původně se mluvilo o tom, že jím bude spolupracovník dosavadního ministra Alexandra Vondry Marek Mora, který už minulý týden potvrdil, že tento post přijme.

Fischer podle Paroubka řekl, že jména zváží a není prý mezi nimi nikdo, s kým by měl a priori problémy. Šéf ČSSD pak dodal, že chce s vládou nestraníků spolupracovat a umožní vznik této vlády odborníků.

"Bohužel se jedná jen o pány - což je slabina toho návrhu. Jsou to ale jména do úřednické vlády, tak se na ně nevztahují kvóty sociální demokracie," dodal.

Úkoly této vlády vidí Paroubek v oblasti boje proti hospodářské krizi, při sestavě rozpočtu a při dokončení evropského předsednictví. Fischer připustil, že vláda tohoto typu potřebuje pravidelnou spolupráci se všemi rozhodujícími politickými subjekty.

Poté premiér novináře informoval, že ve čtvrtek v poledne by měl dostat od Mirka Topolánka seznam členů vlády, které navrhuje ODS.

Sejde se také s předsedou Zelených Martinem Bursíkem i šéfem lidovců Jiřím Čunkem; považuje to za slušnost, přestože KDU-CSL se na vzniku vlády nechce podílet.

Příští týden si pak Fischer podle svých slov nechává na konzultace a jednání se všemi navrženými.

I když politici jména do vlády tajili, jména předložená socialisty nejsou překvapivá - objevila se v seznamech ministrů, které vznikaly v minulých dnech z kuloárních informaci.

Bez Kalouska se širším NERVem

V novém úřednickém kabinetu zřejmě nebude současný ministr financí Miroslav Kalousek. Ten totiž podle svého prohlášení funkci přijme pouze v případě, že ho o to požádají oba premiéři.

Jan Kohout
Jan Kohout | Foto: Archiv MZV

A ten odstupující - Mirek Topolánek - ve středu prohlásil, že si sice Kalouska v úřednické vládě dovede představit, určitě ho ale nepožádá, aby se funkce ujal.

S Fischerem Kalousek jednal už ve středu dopoledne. Podle dosluhujícího ministra financí ale řešili pouze technické záležitosti týkající se chodu ministerstva.

Odpoledne se Fischer sešel se současným ministrem kultury Václavem Jehličkou (KDU-ČSL). "Hovořili jsme o tom, jak tento resort funguje. Řeč byla i o možných kandidátech, já jsem řekl, že je řada schopných lidí, kteří by ministerstvo mohli vést," komentoval průběh schůzky ministr.

Fischer jednal také s ekonomem Miroslavem Zámečníkem, který je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). "Shodli jsme se, že by bylo dobré radu rozšířit, aby tam bylo zastoupeno ještě větší spektrum různých názorů," řekl po schůzce Zámečník.

 

Právě se děje

Další zprávy