Schwarzenberg: Klaus chystá nacionální stranu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 9. 2011 18:50
"Je to přípravná palba pro rok 2013," řekl o Klausově kritice zahraniční politiky
Zábavný provokatér? Zábavný provokatér.
Zábavný provokatér? Zábavný provokatér. | Foto: Jan Langer

Praha - Kritika prezidenta Václava Klause je promyšleným útokem, kterým si prezident chystá půdu pro založení nacionalistické, euroskeptické strany. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Prezidentovi také vzkázal, že by měl více dbát na svou pozici hlavy státu a nepůsobit ve světě jako "někdy docela zábavný provokatér". Kritiku vládní koncepce zahraniční politiky, která zazněla v úterý na poradě českých velvyslanců, nelze podle ministra brát vážně.

"Je to samozřejmě promyšlený útok, je to už přípravná palba pro události, které se budou dít v roce 2013, když končí prezidentův mandát," řekl Schwarzenberg. Pokud ODS odmítne znovu postavit Klause do svého čela, vznikne podle něj nová strana, pro kterou si už prezident buduje platformu. Klaus je podle šéfa TOP 09 bystrým pozorovatelem dění v EU a sází na nacionalistické téma.

"Předpokládá, pravděpodobně právem, že strana postavená na silně národoveckých argumentech a boji proti Evropské unii, ze které pochází všechno zlo a tak dále, bude zde mít úspěch," řekl Schwarzenberg. Útoky prezidenta na svou osobu si prý vykládá tím, že se Klaus snaží vystrnadit jakoukoliv stranu a politika, kteří mu ve středu či na pravici politického spektra mohou konkurovat.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové v české politice prostor pro novou stranu na krajní pravici určitě je, nemá ale prý šanci na výrazně velký volební zisk. "V západní Evropě ty strany získávají v průměru kolem deseti, dvanácti procent, v České republice bych to viděla do deseti procent," řekla ČTK.

Klaus podle Dvořákové už delší dobu hraje vlastní politickou partii, která směřuje k jeho budoucímu uplatnění na politické scéně. "Nemyslím, že by šel přímo proti Schwarzenbergovi, protože mu překáží," řekla. Prezident ale podle ní usiluje o své zviditelňování a v jeho zájmu je zanechat v občanech dojem neúspěšné vlády. Spolu s oslabením ODS by pak mohl u voličů jako lídr nového pravicového uskupení bodovat, míní politoložka.

Klaus a Schwarzenberg si v minulých dnech vyměňují ostré vzkazy přes média. Prezident šéfovi diplomacie na Hradě před velvyslanci vyčetl mimo jiné to, že jeho koncepce zahraniční politiky neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU. Podle opoziční ČSSD české diplomacii velmi škodí, že ve světě nemluví jednohlasně a není jasné, kdo ji vede.

Bylo by dle mého názoru opravdu asi lepší, kdyby pan prezident více dbal o svoji pozici hlavy státu než jako někdy docela zábavného provokatéra," uvedl ministr zahraničí. Klaus podle něj svými názory sice získává ve světě pozornost, překračuje ale nepsaná pravidla. "Pan prezident (Klaus) svými názory, výroky - řekněme - vybočuje, a to budí zájem, no," poznamenal Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy