Schwarzenberg k blokádám: Takhle ne!

29. 3. 2007 16:07
Praha - Karel Schwarzenberg se nehodlá zabývat rakouskou expertní zprávou k Temelínu.
Donátorem Charty nebyla CIA, ale Karel Schwarzenberg.
Donátorem Charty nebyla CIA, ale Karel Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Důvodem jsou blokády hranic.

Zprávu týkající se údajných nedostatků elektrárny mu v pondělí ve Vídni předala šéfka rakouské diplomacie Ursula Plassniková.

Rakouští odpůrci atomu, kteří zpochybňují bezpečnost Temelína, naposledy zatarasili hraniční přechody ve středu. Současně ohlásili další z řady blokád.

"Poté, co jsem zvážil průběh posledních blokád, které se navíc mají v budoucnu zcela evidentně opakovat, dospěl jsem k názoru, že není důvod se touto expertízou předčasně zabývat," řekl dnes Schwarzenberg na adresu dokumentu od Plassnikové.

Rakousko průjezdnost nezajišťuje

Česká diplomacie opakovaně upozorňuje, že manifestace blokující hranice poškozují vzájemný dialog. Ministerstvo dávalo již při minulých blokádách najevo zklamání z toho, že Rakousko nezabezpečilo průjezdnost hraničních přechodů, jak se zavázalo ve smlouvách.

Odpůrci elektrárny zamezili ve středu na hodinu pět míst na hranicích. Chtějí tak přimět rakouskou vládu, aby podala na Česko mezinárodní žalobu kvůli Temelínu. Současně říkají, že předání zprávy o Temelínu českému ministrovi zahraničí byl krok správným směrem.

Pozorovatelé: Vztahy se zlepšily

"Karel Schwarzenberg pozná, stejně jako před ním ministr životního prostředí Martin Bursík, že námitky Rakouska jsou plně oprávněné. Nevyřešené bezpečnostní problémy přece v první řadě ohrožují české obyvatelstvo a musí být v zájmu české politiky, aby všechny nedostatky byly urychleně odstraněny," uvedli v prohlášení organizátoři blokád.

Temelín je problematickým evergreenem v česko-rakouských vztazích, které se podle pozorovatelů v porovnání s minulými lety zlepšily. Podle českého ministerstva zahraničí blokování hranic neodpovídá současné úrovni vztahů.

 

Právě se děje

Další zprávy