Schwarzenberg je druhým nejpopulárnějším politikem

bar
18. 3. 2008 15:30
První příčku si nadále drží Pavel Bém
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který nedávno prodělal vážnou operaci srdce a trvá na důsledném objasnění kauz lidoveckého předsedy Jiřího Čunka, je nyní druhým nejpopulárnějším politikem v zemi.

Těsně před ním je podle aktuálního průzkumu veřejného mínění agentuzry STEM pouze pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém. Třetí místo patří výkonnému místopředsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

Schwarzenbergovi dalo poprvé za jeho ministerské působí kladný hlas více než polovina z 1320 dotázených občanů. Ještě před rokem se Schwarzenberg těšil podpoře jen 34 procent lidí, počátkem března to bylo 53 procent. Bém přitom získal jen o procento víc.

Za Bémem, Schwarzenbergem a Sobotkou se na čtvrtém místě umístil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "A poprvé se do první pětice zařadila místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová," uvádí se ve zprávě agentury STEM.

Nejoblíbenější politici

TOP TEN

  •  1. Pavel Bém:  54%
  •  2. K. Schwarzenberg: 53%
  •  3. Bohuslav Sobotka: 52%
  •  4. Zdeněk Škromach: 45%
  •  5. Dana Kuchtová: 43%
  •  6. Jiří Paroubek: 42%
  •  7. Vlasta Parkanová: 41%
  •  8. Petr Bendl: 39%
  •  9. Martin Bursík: 39%
  • 10. Petr Nečas: 36%

Politici Strany zelených stoupají

Právě vzestup politiků Strany zelených do vyšších pater popularity je jedním z výrazných výsledků průzkumu veřejného mínění. Kromě Schwarzenberga a Kuchtové získal více kladných bodů i ministr školství Ondřej Liška, o pár procent si polepšila i ministryně Džamila Stehlíková.

Jedinou výjimkou je předseda strany Martin Bursík, který si za poslední rok pohoršil o patnáct procent. Zatímco vloni v únoru ho kladně hodnotilo 54 procent lidí, počátkem března to bylo jen 39 procent.

ODS vyrovnala pokles

Průzkum ukázal i to, že politici ODS vyrovnali lednový pokles popularity. Mírné zlepšení zaznamenal místopředseda Petr Bendl i ministři Petr Nečas, Petr Gandalovič, Aleš Řebíček a Tomáš Julínek.

Premiér Mirek Topolánek s 27 procenty kladných procent zůstal na stejné úrovni jako v lednu, oproti únoru 2007 si ovšem pohoršil o patnáct procent a propadl se na 22. místo pomysleného žebříčku oblíbenosti politiků.

Foto: Ondřej Besperát

"Jediným politikem ODS, který opět na popularitě mírně ztratil, je místopředseda strany a ministr vnitra Ivan Langer," uvedl STEM.

Čunek si mírně polepšil

Z politiků KDU-ČSL zaznamenal nejvýraznější posun předseda Jiří Čunek, který oproti lednovému průzkumu dostal o čtyři procenta více kladných bodů. I tak je s 22 procenty až na pětadvacátém místě.

Nejpopulárnější lidoveckou političkou nadále zůstává ministryně obrany Vlasta Parkanová, která je s 41 procenty na sedmé příčce.

ČSSD + KSČM = stabilita

Popularita vedoucích představitelů ČSSD a KSČM je už od poloviny loňského roku víceméně stabilní. Nejpopulárnějším politikem ČSSD zůstává Bohuslav Sobotka, jeho stranický kolega Zdeněk Škromach s 45 procenty dosáhl svého nejlepšího hodnocení.

Jana Bobošíková mezi předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem
Jana Bobošíková mezi předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem | Foto: Ondřej Besperát

Mírně si pohoršil předseda KSČM Vojtěch Filip, který je s 28 procenty na 20. místě, o dvě příčky výš než premiér Topolánek.

Rozhodla i volba prezidenta

Agentura STEM uvedla, že do hodnocení příznivců stran se tentokrát promítlo i vystupování politických špiček při únorové volbě prezidenta.

"Dokládá to například pokles popularity Martina Bursíka u příznivců koaličních stran ODS a KDU-ČSL," uvedl ve své zprávě STEM. Podobně poklesly příznivé hlasy sympatizantů Strany zelených a KDU-ČSL pro premiéra Mirka Topolánka.

 

Právě se děje

Další zprávy