Napětí v ČSSD opadlo. Koaliční smlouva lehce prošla

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 14. 12. 2013 13:55
Smlouvu podle očekávání nemusí schvalovat vnitrostranické referendum.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté schválili koaliční smlouvu s hnutím ANO a KDU-ČSL. Dokument posvětil ústřední výkonný výbor.

Delegáti se jednomyslně shodli na tom, že je potřeba sestavit vládu bez dalších odkladů.

"Ústřední výkonný výbor souhlasí se vstupem sociální demokracie do vlády na základě předložených programových podmínek," potvrdil šéf strany Bohuslav Sobotka.

Podle očekávání se k otázce nebude vypisovat vnitrostranické referendum, které Sobotka původně požadoval, ale později od něj ustoupil.

"Pokládal bych za nešťastné, kdyby republika musela čekat, než uspořádáme referendum," konstatoval Sobotka.

Některé sliby chybí, zní ve straně

Sobotka zdůraznil, že se podařilo prosadit většinu programu sociální demokracie, zvláště zrušení poplatků ve zdravotnictví, podporu rodin s dětmi a důchodců.

"Je patrné, že sociální demokracie uplatnila většinu volebního programu. Delegáti neměli žádný vážný důvod pro tuto smlouvu nehlasovat," komentoval výsledek jednání předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák.

Část sociálních demokratů však vyjednávací tým kritizovala za to, že ve smlouvě chybí některé z předvolebních slibů. Diskutovalo se o církevních restitucích, podpoře sportu a daních.

Vedení strany ujišťuje, že o změně restitucí jedná ve spolupráci s hnutím ANO. "Nechtěl jsem, aby tato otázka zkomplikovala vyjednávání o vládě," vysvětlil Sobotka.

Někteří straníci nesli nelibě, že se nepodařilo prosadit zásadní opatření jako progresivní zdanění a sektorovou daň.

"Vadí mi, že některé věci ta smlouva neobsahuje, především zavedení skutečného progresivního zdanění a druhého pásma pro právnické osoby nebo energetiku," uvedl jeden z "pučistů" Jeroným Tejc s tím, že schválení smlouvy přesto vítá.

"Pokud by smlouva byla odmítnuta, znamenalo by to uvolnění cesty Andreji Babišovi k pravicové vládě," dodal Tejc.

Složení vlády už strana schvalovat nebude

Delegáti chtěli řešit i otázku rozdělení postů ve vládě. Zatím není jasné, kolik křesel vláda bude mít ani která ministerstva ČSSD obsadí. Zaznívaly názory, že strana by měla bojovat o ministerstvo zdravotnictví a dopravy. 

Přesto nakonec Sobotka dostal od spolustraníků bianco šek. Do konkrétních jmen už strana mluvit nebude. "Nepředpokládám, že by orgány strany schvalovaly ještě složení vlády," dodal Sobotka.

Zároveň dodal, že ČSSD bude chtít mluvit svým koaličním partnerům do kandidátů na jednotlivá ministerstva a neschválí je automaticky.

V neděli bude koaliční smlouvu projednávat KDU-ČSL. Strana dosud zvažuje, zda do vlády vůbec jít. Pokud jí ostatní partaje nenabídnou tři křesla, skončí v opozici.

Sobotka naznačil, že je ochoten s lidovci o jejich požadavcích jednat. "V té druhé fázi vyjednávání, která začne po neděli a která se bude týkat rozdělení resortů, je sociální demokracie připravena k tomu přistupovat velkoryse," dodal Sobotka.

Návrat Kocábova úřadu?

Jednou ze zvažovaných možností je podle serveru iDnes.cz funkce ministra pro lidská práva. Sobotka připustil, že by takový resort mohl spadat do působnosti ministra bez portfeje.

Ve vládě Petra Nečase zůstal tento post neobsazen, v dřívějších kabinetech ho zastávali Michael Kocáb a Džamila Stehlíková. Sobotka předběžně počítá s tím, že vláda bude mít 17 členů.

Sociální demokraté také projednali rozpočet na příští rok. Má být vyrovnaný, výdaje i příjmy ČSSD plánuje na 212 milionů. Třetina z toho půjde na volby.

 

Právě se děje

Další zprávy