S Angelou jsme k sobě měli blízko, píše Topolánek

Kateřina Eliášová
12. 5. 2009 12:47
Mluvčí českého předsednictví sestavil knihu, jak Topolánek řídil Evropu
Mirek Topolánek a Nicolas Sarkozy, který české předsednictví v lásce příliš nemá.
Mirek Topolánek a Nicolas Sarkozy, který české předsednictví v lásce příliš nemá. | Foto: Reuters

Praha - Dohoda o plynu se vyjednávala na toaletách, Julija Tymošenková je Tvrdá a Ocelová a i Donald Tusk má "svého" prezidenta.

I takové jsou postřehy ze zahraničních cest, které ex-premiér Mirek Topolánek absolvoval nejen coby český ministerský předseda, ale jako šéf Evropské unie.

Knížku o zákulisí sta Topolánkových dní v čele Unie napsal jeho mluvčí Jiří František Potužník, fotografiemi ze zákulisí je doplnil fotograf Herbert Slavík.

"Náš autorský přínos je téměř nulový v tom smyslu , že jsme se snažili být svědky, stenografy, nějaké epochy, která skončila.  Autorem scénáře je de facto Topolánek, řekl Aktuálně.cz Potužník.

"Byl jsem u přípravy českého předsednictví. Zajímalo mě to a byl jsem rád, že u toho můžu být i nadále," vysvětlil Slavík důvody, proč se rozhodl Topolánka na cestách fotografovat.

Neviditelný Slavík

Stopádesátistránková knížka "Sto dní v čele Evropy", kterou expremiér dnes představí, začíná popisem převzetí evropské štafety od Francie, končí jmenováním Jana Fischera premiérem.

Potužník čtenářům díky své funkci mluvčího přibližuje Topolánka a další ministry v situacích, ve kterých je neměli možnost vidět novináři.

Foto: Herbert Slavík

Slavík se zase postaral o fotografie, na nichž je vidět Topolánek třeba v Londýně, kterak sedí na sofa a s kloboukem do čela působí jako bezdomovec, jindy zase unavený s hlavou v dlaních při jednání s Alexandrem Vondrou.

Slavík byl na všech významných cestách, pokud to nestihl, vypůjčili si autoři fotografie z tiskových agentur.

"Dostal jsem se téměř všude. Topolánek si na mě už zvykl a téměř mě nevnímal. Vlastně mě místy ani neviděl, byl jsem neviditelný," komentoval svoji přítomnost v blízkosti expremiéra Slavík.

Topolánkovy glosy

Neméně podstatnou součástí knížky jsou Topolánkovy glosy komentující fotografie Herberta Slavíka.

Angela Merkelová poslouchá českou a německou hymnu při přehlídce čestné stráže.
Angela Merkelová poslouchá českou a německou hymnu při přehlídce čestné stráže. | Foto: Ondřej Besperát

"Nevím, jestli je to tím, že je žena, nevím, jestli je to tím, že je z Východu, nevím, jestli je to proto, že je konzervativní, a už vůbec nevím. kdy naposled měli k sobě český a německý politik tak blízko. Pravdou je, že nám s Angelou se to podařilo," napsal Topolánek o německé kancléřce Angele Merkelové.

"Karel je pro mne otcem české a doyenem evropské diplomacie. Díky němu nás mnozí brali vážněji, než jsme si kolikrát zasloužili, a přestože on sám sebe bere tak nevážně," napsal Topolánek o Karlu Schwarzenbergovi, který v jeho kabinetu zastával funkci ministra zahraničních věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy