Rusové by u radaru mohli být, řekl Topolánek

sim
25. 10. 2007 15:25
Základnu by mohli hlídat ruští inspektoři
Vlasta Parkanová, Robert M. Gates a Mirek Topolánek na tiskové konferenci v Kramářově vile.
Vlasta Parkanová, Robert M. Gates a Mirek Topolánek na tiskové konferenci v Kramářově vile. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Mirek Topolánek se ostře ohradil proti výrokům opozice, která jej podezírá, že chce do Česka znovu vpustit ruské vojáky.

Přestřelka vznikla ze slov, která v úterý pronesl při návštěvě Prahy americký ministr obrany Robert Gates. Ten v zemi loboval za zbudování radarové základny protiraketové obrany USA v oblasti Brd.

Gates přiznal, že se Bílý dům všemožně snaží najít podporu pro své obranné plány na území Evropy, přičemž nejdůležitější je přesvědčit vrchního kritika - ruského prezidenta Vladimira Putina. Mimoděk prohlásil, že USA nabídly Rusku přítomnost jejich vojáků na základně v Brdech.

To pobouřilo ČSSD. Lubomír Zaorálek, bývalý šéf Poslanecké sněmovny, označil tuto možnost za porušení české suverenity. Ostře napadl kabinet, že bez vědomí parlamentu souhlasil s tím, aby USA a Rusko vyjednávaly o přítomnosti ruských sil na území republiky.

Premiér ve čtvrtek v Dobrém ránu na ČT nad výtkami mávl rukou. "Čím větší blbosti opozice vymýšlí, tím více se tím zabýváte. Není to vůbec nic aktuálního. Poprvé se naopak veřejnost dozvídá o tom, o čem již vyjednávaly dvě předchozí vlády," řekl Topolánek. Podle něj leží nabídka na účast Rusů na celém projektu od samého začátku.

Tvrdí, že na území Česka stabilně žádní ruští vojáci nebudou. "Samozřejmě tady nebudou žádní ruští vojáci, nikdy ani být neměli."

Vláda ovšem sama nabídla Putinovi, aby na stavbu radaru a posléze na jeho chod dohlíželi inspektoři. "Při vlastní montáži a případně i provozu by probíhaly určité kontrolní dny Ruské federace. Samozřejmě, s účastí ruských kontrolorů při provozu musí souhlasit americká strana...," řekl ministerský předseda v České televizi.

Topolánek naznačil, že jej odpor opozice překvapil. "Tento návrh znamená určitou vstřícnost vůči Moskvě. To je, myslím, věc, po které dokonce opozice toužila, a po celou dobu nás kritizuje za malou iniciativu s Ruskou federací. Tak teď nabízíme prostě větší iniciativu."

"Monitoring" Rusů si v Česku umí představit i vicepremiér Alexandr Vondra (ODS). "Záleželo by na dohodnutí parametrů dohledu," říká.

Ostatně - Rusové nad Českem dozorují už léta. Například v rámci mezinárodní smlouvy Open Skies musí Česko pustit do svého vzdušného prostoru čtyři mezinárodní inspekce a umožnit jim snímkování území. Zájem má pravidelně právě ruská inspekce.

Otázkou je, zda Češi z případného kývnutí Rusů na inspekce u radaru něco získají. Například český velvyslanec při NATO Štefan Füle soudí, že by výměnou měli Rusové povolit vstup českých inspektorů na tamní radarové základny. "Proč by za těchto okolností nemohl český expert sedět na supertajné základně v Gabale?" otázal se v Mf Dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy