Roztržka komunistů s ČSSD oslabila Švejnara

Petr Holub, Sabina Slonková
15. 2. 2008 15:24
Levice se rozhádala kvůli prezidentské volbě
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jestli někdo doplatil na ostrý spor, který se rozpoutal poslední dny mezi sociálními demokraty a komunisty, pak to byl Jan Švejnar.

Právě jeho křídlo v prezidentské volbě rozbroje oslabily a nahrály protikandidátovi Václavu Klausovi. Ačkoli politici obou stran navenek vystupují velmi nesmiřitelně, v kuloárech přiznávají, že nejde o nepřekročitelný příkop.

ČSSD: S Filipem jednat nebudeme

Lídr socialistů Jiří Paroubek nicméně v pátek na Hradě hřímal: "Dokud bude v čele komunistické strany Vojtěch Filip, těžko si dokáži představit, že s KSČM budeme spolupracovat."

Vojtěch Filip zase kontroval prohlášením, že Paroubek se jen snaží hrozící neúspěch jana Švejnara "hodit" na KSČM. Sociální demokraté vyčítají Filipovi, že to hraje na obě strany, a to už od první volby minulý pátek.

Podezřívali ho, že se dohodl s občanskými demokraty, že jim pomůže zvolit Václava Klause. Filip skutečně jako jeden z mála komunistů nebyl proti tomu, aby volba prezidenta probíhala tajně, což by nahrávalo právě současnému prezidentovi. On sám ale jakékoli dohody s ODS popřel.

Filip: Házejí na nás svůj neúspěch 

Spory levice nicméně pokračovaly po celý uplynulý týden. Vyhrotily se v úterý, kdy komunisté oznámili, že do volby vyšlou svoji kandidátku Janu Bobošíkovou.

"Jdete jednoznačně na ruku Václavu Klausovi," obvinil komunisty sociální demokrat David Rath.

Komunisté nicméně Bobošíkovou v pátek - v den volby - ještě před hlasováním stáhli. I tak ale toto rozhodnutí ve svém důsledku prospěje Václavu Klausovi. Vojtěch Filip totiž oznámil, že komunisté sice podpoří Jana Švejnara, ale jen pro první dvě kola. Ve třetím už s jejich hlasem počítat nemůže.

Rozhodnutí komunistů zdůvodnil právě Paroubkovými slovy, že s KSČM pod vedením Filipa nebude spolupracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy