Rodí se nová koalice. ČSSD o předčasné volby nebojuje

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 4. 2012 13:00
Sociální demokraté nemají nyní v plánu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vidí jako jediné řešení současné politické situace předčasné volby, sociální demokraté zatím podle všeho nebudou chtít vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Alespoň takové signály vycházejí z nitra strany.

"Pravděpodobně v první fázi jen vyzveme vládu, aby ona sama požádala o důvěru," řekl Aktuálně.cz zdroj blízký vedení ČSSD.

Teprve pokud by to Nečasova vláda neudělala, přišla by sociální demokracie s návrhem vyslovit kabinetu nedůvěru.

"Petr Nečas by si měl vzpomenout na svá nedávná slova o tom, že nebude vládnout s těsnou většinou nebo s přeběhlíky a také na to, jak nedobře dopadla vláda Mirka Topolánka, která se snažila jít podobnou dobrodružnou cestou lovení či přímo korumpování jednotlivých hlasů v Poslanecké sněmovně," uvedl Sobotka.

Peake se podle Sobotky pozdním odchodem z upadajících VV nemůže zbavit odpovědnosti za marasmus, který tento "soukromý podnikatelský projekt" přinesl do české politiky.

Dosavadní místopředsedkyně strany podle něj těsně spolupracovala s Vítem Bártou a musela vědět o podezřelých praktikách, skandálním financování strany i vazbách na "pražské kmotry ODS". "VV se tak dnes fakticky dělí jen na špinavou část a tu ještě špinavější," dodal.

O kolik poslanců se vláda v tuto chvíli opírá, není jisté. Poslanci ODS a TOP 09 dají dohromady 93. Otázkou je, zda nemohou počítat i s Michalem Doktorem, který z ODS vystoupil, ale zároveň deklaroval, že v "rozumných" věcech vládu podpoří.

"To je předčasná otázka. Obsah je důležitý," odpověděl Doktor na dotaz Aktuálně.cz, zda bude vládu podporovanou "platformou" Peake podporovat i on.

"Platforma" Karolíny Peake, o kterou by se vláda mohla opřít po rozchodu s Bártovými Věcmi veřejnými, by pak musela mít minimálně 8 poslanců.

Podle zatím neověřených zpráv jich za Karolínou Peake stojí až 9. TOP 09 ale v úterý ústy předsedy svých poslanců Petra Gazdíka mluví o nutné podpoře alespoň 103 nebo 104 poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy