Řebíček prodal akcie, koupil nemovitosti za 140 milionů

Domácí Domácí
21. 2. 2009 9:00
Exministr dopravy investoval v Itálii a Spojených arabských emirátech
Aleš Řebíček.
Aleš Řebíček. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanec za ODS a donedávna ještě ministr dopravy v Topolánkově vládě Aleš Řebíček ve svém majetkovém přiznání uvádí, že loni získal 217,5 milionu korun za prodej akcií.

Informoval o tom jako první deník Právo, který se odvolává na exministrovo majetkové přiznání, zaslané na základě zákona o střetu zájmů mandátnímu a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Podle listu bývalý ministr zakoupil dvě nemovitosti v zahraničí v celkové hodnotě 140 milionů korun. Jde o komplex domů v italském Monte Argentario severně od Říma a o luxusní byt v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

V přiznání prý Řebíček nepíše, jaké akcie prodal. Podle informací Práva jde o akcie jeho bývalé firmy Viamont, které prodal podnikateli Miroslavu Plíhalovi.

Řebíček dříve uváděl, že se všech vazeb na firmu Viamont zbavil ještě před tím, než se stal ministrem a veškerý svůj podíl prodal.

Foto: Ludvík Hradilek

Jak deník Aktuálně.cz již dříve upozornil, byl Řebíček coby ministr stále spojen s firmou Viamont a jejími dceřinými společnostmi.

Většina Řebíčkových přiznaných finančních aktivit se loni točila právě kolem Viamontu. Ministr splácí 700 tisíc za koupi pozemků golfového hřiště od bývalého majitele Golf klubu Teplice Vladimíra Myšíka. Golfové hřiště na Cínovci, kde ministr vlastní chatu, však v současnosti provozuje právě Viamont.

Řebíčka s dceřinou společností Viamont sport spojuje i smlouva o pronájmu pozemků. A to za symbolický obnos - za loňský rok od své firmy inkasoval 90 tisíc korun

Topolánek Řebíčka odvolal z vlády v lednu spolu s ministry Tomášem Julínkem a Džamilou Stehlíkovou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy