Rebelové se obuli do Nečase, nabídl jim kompromis

Martina Machová Martina Machová, Jakub Novák
15. 10. 2012 19:37
Hlavním důvodem neúspěchu je podle nich ideový odklon ODS
Uhájí Nečas post předsedy největší pravicové strany i přes debakl v krajských volbách?
Uhájí Nečas post předsedy největší pravicové strany i přes debakl v krajských volbách? | Foto: Reuters

Praha - Vzbouření poslanci uvnitř ODS nevidí na rozdíl od svého předsedy Petra Nečase jako příčinu volebního neúspěchu břímě vládních reforem a jeho kritiku krajských lídrů považují za nefér a lacinou.

Vedení strany večer rozhodlo, že si nechá zpracovat analýzu.

"Je alibistické svalovat vinu na regiony, to je laciné! Očekával bych spíše poděkování všem členům za nasazení v kampani, ne kritiku a střelbu do vlastních řad," říká jeden z rebelujících poslanců Jan Florián.

Spolu s Ivanem Fuksou potom připomínají billboardovou taktiku své strany.

"Nešlo o neúspěch regionů - tváře voleb na plakátech byly čtyři a ani jeden z těchto představitelů strany nekandidoval," konstatuje Fuksa.

Přitom jedna z těchto tváří - první místopředsedkyně Miroslava Němcová - se podobně vyjádřila v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

"Nehodlám přistupovat na to, že pokud volby dopadnou špatně, tak že je to odrazem politiky, kterou děláme, a vina vedení. Odpovědnost za krajské volby podle mě spadá na krajskou reprezentaci," řekla den před volbami Němcová.

"Je nefér svalovat vinu na regiony. Příčinou volebního debaklu ODS není nic jiného než plíživé vyklízení prostoru na pravé straně politického spektra a ideová schizofrenie našeho konání," okomentoval kritiku krajů vedením strany poslanec Boris Šťastný.

Vedení počká na analýzu

V pondělí večer kvůli volbám zasedla i výkonná rada. Podle účastníků bylo jednání emotivní a padaly návrhy, aby ODS okamžitě změnila vládní priority. Na přetřes přišly církevní restituce i daňový balíček, kvůli němuž rebeluje šestice poslanců v čele s někdejším předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem. Nicméně k výzvě, aby Petr Nečas rezignoval, nikdo nepřistoupil.

Na následné tiskové konferenci pak sám Nečas debatu charakterizoval jako upřímnou. Členové vedení se podle něj pouštěli do "dílčích analýz", ODS si ovšem nechá zpracovat komplexní zhodnocení příčin volebního propadu.

"Jako předseda se nezříkám širší odpovědnosti za výsledek voleb, primárně ale má odpovědnost plyne od celostátních parlamentních voleb," obhajoval následně svou pozici v čele ODS. Nicméně vzkaz od voličů pochopil. "Nejsme ignoranti, a já nejsem hluchý ani slepý," dodal.

Nižší zvýšení DPH

Nečas potvrdil i diskusi o daňovém balíčku. Výkonné radě podle ČTK předložil kompromisní řešení, které je průchozí jak uvnitř ODS, tak u koaličních partnerů. Podrobnosti ovšem nechtěl zveřejňovat, dokud s nimi neseznámí poslanecký klub a koaliční partnery.

Následně proniklo do médií, že se jedná o zvýšení nižší sazby DPH ze 14 na 15 procent, přičemž vrchní sazba by zůstala na současných dvaceti procentech.

Porážka není překvapivá

Šéf partaje hned poté, kdy bylo jasné, že ODS je jedním z těžce poražených těchto voleb, řekl: "Volební výsledky jednoznačně potvrzují tendenci zjevnou v posledních dvanácti letech - tedy že strana nesoucí největší vládní odpovědnost výrazným způsobem prohrává v krajských volbách."

"Porážka pravice jako takové není překvapivá, je to důsledek nepopulárních, ale naprosto nezbytných reforem, které musíme dělat především z hlediska dlouhodobého výhledu naší země," dodal.

"Nositelem hlavních reforem přeci dosud nebyla ODS, ale ministři TOP 09. Reformy pravicové vlády se však buď nedostavily - jako například reforma zdravotnictví -, nebo jsou často postaveny na principech, jako je například zvyšování daní v tolik diskutovaném vládním balíčku," kontruje Šťastný.

V podobném duchu se vyjadřuje také Ivan Fuksa. "Za výsledkem voleb nemohou být reformy, protože bohužel žádné stále neproběhly," konstatuje bývalý ministr zemědělství.

A co tedy bylo hlavní příčinou neúspěchu největší vládní strany?

Kde je jádro pudla

Podle oslovených poslanců je důvodem především směr, kterým se strana ubírá pod současným vedením.

"Jsem přesvědčen, že volební neúspěch je důsledek toho, že ODS totálně rezignovala na svůj program, který voličům v roce 2010 slíbila," říká Florián a jako potvrzení využívá úspěchu senátora Jaroslava Kubery na Teplicku.

Právě Kubera, který navzdory své stranické příslušnosti nehlasoval pro zvýšení daní, v prvním kole s přehledem zvítězil. Otázkou je, do jaké míry hrálo toto jeho chování roli - teplický primátor se v regionu dlouhodobě těší velké popularitě.

"Jasně se ukazuje, že cestou k úspěchu není opouštění našeho programu, ale naopak důsledné trvání na principech ODS ve spojení se silnými osobnostmi. ODS musí obnovit důvěru občanů v pravicovou politiku a získat si zpět důvěru občanů," okomentoval volební fiasko na Facebooku další z rebelů, Petr Tluchoř.

"Naši voliči nejsou hloupí a za ústup toho, co jsme vždy hájili, nám vystavili vysvědčení. Pravicový volič už teď nemá koho volit. To musíme změnit," říká Šťastný.

Podle něj bude muset nové vedení strany přijít s jasným ideovým směřováním strany. Konkrétní personálie však před blížícím se kongresem strany komentovat nechtěl.

 

Právě se děje

Další zprávy