Rath se dočkal, vazební věznice projdou rekonstrukcí

ČTK ČTK
21. 10. 2013 14:55
Každá věznice bude mít aspoň jedno opravené oddělení, zaplatí ho lednová amnestie.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Každá vazební věznice v České republice by měla mít do konce dubna příštího roku alespoň jedno nově zrekonstruované oddělení.

Náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák to v pondělí řekl novinářům při příležitosti otevření opraveného oddělení pankrácké vazební věznice.

Rekonstrukce budou financovány především z úspor vězeňské služby za vězně propuštěné na amnestii, kterou na Nový rok vyhlásil exprezident Václav Klaus. Opravy by měly stát desítky milionů korun.

Podle šéfa vězeňské služby Petra Dohnala je pankrácká věznice vůbec prvním vazebním zařízením, které bude přestavěno. Jako druhá projde rekonstrukcí pražská ruzyňská věznice.

"Proces humanizace výkonu vazby je celoplošný, to znamená: probíhá ve všech vazebních věznicích, a takto budou postupně vypadat všechny vazební cely v naší republice," řekl Dohnal.

V pankrácké věznici bylo nově otevřeno oddělení se zmírněným režimem s 27 celami, v němž budou pouze obvinění, kteří nejsou ve vazbě kvůli obavě z ovlivňování svědků a kteří nejsou agresivní.

"My plánujeme, že zhruba 40 procent všech vazeb bude takto řešených (zmírněný režim), 60 procent budou obvinění, kteří budou uzavřeni na celách," uvedl Dohnal.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová doplnila, že ministerstvo získalo pro příští rok na investice také dalších 200 milionů korun. Ty by měly být použity především pro obnovu výpočetní techniky ve věznicích, na soudech, státních zastupitelstvích či u Probační a mediační služby.

Televize, kuchyňka i stolní tenis

Pankrácká věznice je více než sto let stará, samotné cely neprošly téměř žádnou stavební úpravou po desítky let. Opravené cely jsou vybaveny novými postelemi, skříněmi, stoly a toaletami se železnými zástěnami.

Obvinění se zde budou moci pohybovat po chodbách, nebudou tak muset trávit většinu času zavření. K dispozici budou mít televizi nebo kuchyňku. Krátit čas si budou moci i hraním stolního tenisu či stolního fotbalu.

"Budou se moci vzájemně navštěvovat na chodbách či v kulturní místnosti," řekl Dohnal. Podle něho stála rekonstrukce zhruba pět milionů korun, vězni opravy provedli sami.

Opravy vazebních věznic souvisí s novým zákonem o výkonu vazby, který bude platit od nového roku. Norma, která má zlidštit podmínky vazby, umožní například telefonický kontakt obviněného s rodinnou či častější návštěvy ve věznici.

Na přísný režim ve vazbě si stěžuje například bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath, kterého policie zatkla loni v květnu kvůli podezření z korupce. Exposlanec označil vazbu za novodobou torturu, ve věznici také napsal několik novel týkajících se právě zlepšení podmínek ve vazbě.

 

Právě se děje

Další zprávy