Rath označil Julínka za korupčníka. Omlouvat se nemusí

Martina Macková, Michal Pavec
23. 9. 2008 22:55
Imunitní výbor nepřijal k případu žádné usnesení
Poslanec David Rath nejde pro ostřejší výraz daleko. Tentokrát trestu unikl
Poslanec David Rath nejde pro ostřejší výraz daleko. Tentokrát trestu unikl | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V červnu označil poslanec David Rath (ČSSD) ministra zdravotnictví Tomáše Julínka za korupčníka. Mandátní a imunitní výbor sněmovny dnes rozhodl o tom, že ho za to žádný trest nečeká.

"Jste normální korupčník," rozohnil se tehdy poslanec Rath a otevřeně řekl, že Julínek bere úplatky od farmaceutických firem.

Rathovým výrokem se zabýval mandátní a imunitní výbor. Nejprve vyslechl ministra zdravotnictví a dnes se před výborem obhajoval Rath.

A uspěl. Omlouvat se nemusí, nehrozí mu ani pokuta. Hlasování členů výboru totiž dopadlo nerozhodně pět ku pěti. Orgán tak nepřijal žádné usnesení a už se případem nebude dále zabývat.

Rathovi pomohl Pohanka se Zubovou

O tom, že kandidát na středočeského hejtmana David Rath odejde bez trestu, ale rozhodla také nepřítomnost dvou členů výboru. Bývalého poslance za ČSSD Michala Pohanky a Olgy Zubové ze Strany zelených.

"Myslím si, že tito poslanci na jednání výboru nepřišli účelově," řekl Aktuálně.cz předseda mandátového a imunitního výboru Miloslav Kala (ČSSD).

Michal Pohanka je sice nyní nezařazeným poslancem, který podporuje koalici při klíčových hlasováních, ale má stále vazby sociální demokracii a Davida Ratha.

Koaliční poslankyně Olga Zubová je pak v posledních měsících označována za rebelku a opakovaně vyhrožuje vystoupením z klubu zelených.

V zajetí patu

Současná struktura sněmovních výborů podobným patům při hlasování nahrává. Orgány mají vždy sudý počet členů, a pokud dojde k rovnosti hlasů, výbor žádné opatření nepřijme a případ spadne pod stůl.

To se stalo například když mandátní a imunitní výbor řešil střet zájmů poslance Miloše Patery (ODS) nebo zdvižený ukazováček premiéra Topolánka.

Koalice proto v červnu prosadila, aby sněmovní výbory měly lichý počet členů - opozice tehdy na protest na dva týdny zablokovala sněmovnu.

Poslanec Miloš Patera
Poslanec Miloš Patera | Foto: ODS

A rozhodnutí se jí nelíbí dodnes, přestože odhlasovaná struktura výborů ještě v praxi nefunguje.

"Kdyby měla koalice o jednoho poslance ve výboru více, byli by odsouzeni vždy zástupci opozice, protože se hlasuje podle politické příslušnosti a ne podle toho, aby to bylo spravedlivé," myslí si předseda imunitního výboru Kala.

 

Právě se děje

Další zprávy