Rebelky zůstávají u zelených. Mají další podmínky

16. 9. 2008 15:40
Strana požaduje vyšetřovací komisi ke kauza Morava
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejen v ODS mají těžkosti se svými poslanci. Den po odchodu Juraje Ranince, prvního poslance, který opustil klub některé ze stran vládní koalice, stanovily nové podmínky poslušnosti dvě poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová.

Zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková před časem znovu pohrozily odchodem z klubu a ve straně patří ke křídlu oponentů předsedy Martina Bursíka, které po nedávném sjezdu ztratilo do značné míry vliv na řízení strany.

Dnes ve stručnosti oznámily, že požadují plnění programu zelených a otevřená jednání poslaneckého klubu. To znamená, že by na schůze zelených poslanců mohly chodit i členové předsednictva a republikové rady.

Obě nadto prohlásily, že při hlasování, která jsou nad rámec koaliční smlouvy, budou hlasovat podle vlastního přesvědčení.

"Zatím nevím, co teď budu dělat. Nějaké plány v hlavě mám," říká Morava. Po jednání zmizel domů na večeři.
"Zatím nevím, co teď budu dělat. Nějaké plány v hlavě mám," říká Morava. Po jednání zmizel domů na večeři. | Foto: Ludvík Hradilek

Zelení chtějí vyšetřovací komisi

Na programu jednání je i aféra kolem poslance ODS Jana Moravy.

Ten se v odvysílané televizní reportáži dostal nejen do podezření, že chtěl obchodovat s vyděračskými fotografiemi, ale tvůrci reportáže jej také obvinili, že chtěl vydírat právě poslankyni zelených Olgu Zubovou. 

Její kolegyně Jakubková proto požaduje zřízení koaliční komise, která se bude kauzou zabývat. Klub jejímu požadavku vyhověl a bude zřízení komise požadovat.

Na dnešní jednání dorazila i bývalá 1. místopředsedkyně Dana Kuchtová, která je po sjezdu jen řadovou členkou Strany zelených.  "Chci si poslechnout tu pasáž týkající se pana Moravy," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy