Raketový generál USA: Máme za vás náhradníky

Jakub Antoš
23. 4. 2007 17:32
Den s generálem Oberingem. Zpoždění minutovníku navzdory

Praha - Ředitel americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering informuje české politiky především o technických parametrech radarové základny, kterou Američané plánují vybudovat ve vojenském újezdu Brdy.

Nejdříve se ráno sešel s prezidentem Václavem Klausem. Dopoledne navštívil v Lidovém domě předsedu opoziční ČSSD Jiřího Paroubka. Odpoledne hovořil s poslanci a senátory. Právě teď se účastní zasedání Bezpečnostní rady státu.

Z poslanecké sněmovny spěchal na plánovanou tiskovou konferenci v Americkém centru při velvyslanectví USA v Praze. Schůzka se zákonodárci se protáhla.

Obering: Máme za vás připravené náhradníky

Generálova delegace tak nemohla přejít ze Sněmovní ulice do Amerického centra pěšky, jak plánovala. Řidiči jim přistavili limuzíny.

Radar v Česku
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Radar v Česku

Konference, na níž měl Obering shrnout průběh dnešních jednání, tak začala s půlhodinovým zpožděním.

Generál novinářům řekl, že by Spojené státy chtěly, aby byla jednání o umístění radaru uzavřena do konce letošního roku. Americká strana pak bude chtít slyšet jasné stanovisko, zda Česká republika americkou radarovou základnu na svém území chce či nechce.

V případě, že se česká vláda a parlament postaví k základně negativně, jsou Američané připraveni zahájit jednání s jinými státy. Podle generála Oberinga mají už Spojené státy americké vybrané náhradní země. Odmítl však upřesnit, o jaké země se jedná.

Česko je stále prioritní zemí, je ideální, řekl Obering. To ostatní lokality prý nejsou.

Sedmá velmoc za dveřmi

V půl třetí odpoledne dorazil Henry Obering s delegací do sněmovny na společné jednání sněmovních výborů pro obranu a bezpečnost a zahraničního výboru a senátního výboru pro obranu, bezpečnost a zahraniční věci. Zde měl mít generál Obering prezentaci k radarové základně.

Původně mělo jít o otevřené jednání. Ihned po zahájení však předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím vyzval novináře, aby opustili sál, protože se prý jedná o prezentaci v režimu "Vyhrazené".

"Požádal bych zástupce sedmé velmoci, aby odešli ze sálu," překvapil Vidím přítomné novináře.

Nakonec ale nechal novináře vyslechnout alespoň generálovo úvodní vystoupení. V něm se pochlubil, že v Česku strávil víkend. "A rád bych dostal pochvalu, že jsem přispěl vaší ekonomice,"řekl Obering s tím, že nakoupil české sklo.

Paroubkovy americké korálky

Po prezidentovi Václavu Klausovi zamířil Obering do Hybernské ulice za Jiřím Paroubkem.Návštěva v Lidovém domě se protáhla. Avizovaný briefing začal s téměř půlhodinovým zpožděním.

Po jednání s Oberingem Jiří Paroubek potvrdil, že se postoj sociální demokracie nemění. Předseda ČSSD chce, aby byl radar součástí obranného systému NATO. Trvá také na vypsání celostátního referenda.

"Do toho náhrdelníku mně zapadlo několik nových korálků informací, to stanovisko platí," řekl Paroubek.

Podle slov předsedy zahájili sociální demokraté druhou fázi diskuse o možném umístění amerického radaru na českém území, skončit má do konce května.

Paroubek již dříve řekl, že nepředpokládá, že by se nyní názor členské základny dramaticky změnil, a to ani po vyslechnutí zkušeností poslanců ČSSD, kteří navštívili základnu USA na Marshallových ostrovech.

Obering: Chceme, aby lidé věděli, co radarová základna obnáší

Šéf Agentury pro raketovou obranu sociálním demokratům vysvětloval přínosy radaru a důvody jeho umístění.

"Myslíme si, že radar, pokud bude umístěn v České republice, ochrání naše spojence a také naše jednotky rozmístěné v této oblasti od vzrůstajícího nebezpečí z íránské strany," řekl novinářům.

Podle Oberinga také Američané chtějí české veřejnosti poskytnout maximální množství informací o radaru. "Především bychom chtěli zajistit tolik informací pro obyvatelstvo, aby vědělo, co tato radarová základna obnáší," dodal.

Nakonec za Topolánkem

Na závěr dne se Obering zúčastní také zasedání Bezpečnostní rady státu. Tam se setká s předsedou vlády Mirkem Topolánkem a členy jeho kabinetu.

Cesta amerického generála do Česka předchází bleskové návštěvě amerického prezidenta George Bushe. Bush by měl do Prahy přicestovat 4. června. S nejvyššími představiteli státu chce hovořit právě o umístění amerického radaru.

O něm se mluví již několik měsíců. Jednání s USA však Česko oficiálně zahájilo až koncem března. Zatím ale není jisté, že radar skutečně bude v Česku stát.

Definitivně o něm totiž rozhodne parlament, kde příznivci základny nemají jasnou většinu. Proti je většina sociálních demokratů a ostře proti jsou komunisté. Jednotná v této věci není ani vládní koalice. Zelení požadují, aby americké protiraketové zařízení spadalo pod velení NATO.

 

Právě se děje

Další zprávy