Radní za ODS ustoupili Haškovi, podali rezignaci

Domácí Domácí
17. 6. 2010 9:48
Velká koalice se v Jihomoravském kraji rozpadla už začátkem června
ODS se nelíbilo, že by měl být Hašek hejtmanem i poslancem.
ODS se nelíbilo, že by měl být Hašek hejtmanem i poslancem. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Radu Jihomoravského kraje opustili členové ODS. Na zasedání podali rezignační dopisy, informovala Česká televize.

Mandát členům rady podle Hejtmana Michala Haška skončí k půlnoci.

Svůj post opustila náměstkyně Anna Procházková, radní Ilona Sokolová, Miloš Šifalda a Jaroslav Pospíšil. V uvolněné funkci na kraji zůstal jediný občanský demokrat. Marek Juha předsedá výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Odcházející radní na postech dočasně zastoupí jejich kolegové z ČSSD. O nové koalici se začíná vyjednávat, sociální demokracie ji pravděpodobně sestaví s lidovci.

Rada bude nyní složena pouze ze sociálních demokratů. Dnešním krokem tak vyvrcholil rozpad koalice, kterou začala ODS po parlamentních volbách kritizovat.

"Modří" radní tehdy tvrdili, že ČSSD neplnila koaliční smlouvu. Na radě, kde chyběli, totiž rozhodla o dvou bodech jinak, než se obě strany dříve domluvily.

Už začátkem června navíc kritizovali zdvojení funkcí. Nezamlouvalo se jim, že by se měl Hašek kromě šéfování kraji věnovat i postu poslance.

"Obsazení pozice hejtmana je věcí koaliční smlouvy a je v zájmu obyvatel Jihomoravského kraje, aby měla hejtmana na plný úvazek," prohlásil tehdy šéf krajské ODS Jiří Kadrnka. Postavil se za něj i současný lídr strany Petr Nečas.

Hašek posléze občanské demokraty vyzval, aby se vzdali i postů radních.

 

Právě se děje

Další zprávy